Fundamentale rettigheder overtrædes flere steder i verden, og demokratiske værdier er globalt set under pres.
Det er blandt emnerne, når minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen er i Genève. Her deltager han i åbningen af FN’s Menneskerettighedsråd og holder en tale til forsamlingen på vegne af Danmark.
“Vi ser desværre alt for mange steder, at menneskerettighederne er under angreb. Jeg har selv set konsekvenserne af det, da jeg besøgte Ukraine, hvor Ruslands brutale krig skaber enorme ødelæggelser. Vi ser det i Afghanistan, hvor Taliban undertrykker især kvinder og pigers rettigheder. Og vi ser det i Iran, hvor demonstranter er blevet mødt med vold og dødsstraf. Det har selvfølgelig store konsekvenser for de enkelte mennesker, hvis menneskerettigheder krænkes, men det har også betydning for alle os andre – og for den internationale retsorden, ” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.
Rådets opgave er – på trods af vanskelige politiske dynamikker og svære sværdslag i forhandlingsrummet – at tage håndgribelige værktøjer i brug, når verden er vidne til alvorlige brud på menneskerettighederne.
Eksempelvis har Rådet kort efter Ruslands invasion af Ukraine etableret en kommission, der netop nu undersøger mulige brud på menneskerettighederne begået i Ukraine.
Mandatet for den kommissions arbejde skal forlænges under den samling i Rådet, som minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen deltager i.
“Danmark både kan og vil fortsætte vores arbejde for at styrke menneskerettighederne på globalt plan. Det gør vi blandt andet her i FN’s Menneskerettighedsråd, der heldigvis har vist sig handlekraftigt og i stand til at stå vagt om menneskerettighederne på trods af det hårde pres. Vores alliancer er stærke, og Danmark vil fortsat arbejde hårdt for, at Rådet kan levere på sit mandat og adressere krænkelser i både Ukraine og andre lande,” siger Dan Jørgensen.
Ud over deltagelsen i FN’s Menneskerettighedsråd, mødes ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik også bilateralt med FN’s højkommissær for menneskerettigheder Volker Türk, FN’s højkommissær for Flygtninge Fillipo Grandi og en række repræsentanter fra andre lande og internationale organisationer.
Baggrund
Menneskerettighedsrådet er FN’s øverste organ, når det handler om menneskerettigheder, og det er direkte underlagt FN’s Generalforsamling. Rådet blev oprettet i 2006 og har 47 medlemmer.
Når der opstår situationer, hvor menneskerettigheder bliver brudt, er det Rådets opgave at gribe ind. Derudover har Rådet ansvar for, at menneskerettighederne generelt bliver styrket og beskyttet.
Danmark var medlem af Menneskerettighedsrådet i 2019-2021 og fortsætter i dag sit engagement som observatør.