Site icon

Lige mange drab i Danmark og Sverige – men stor forskel på, hvem der dræbes

Ifølge ny forskning sker i Danmark de fleste drab i familien. I Sverige sker drab mest blandt kriminelle.

Foto: Rigspolitiet

Af Cevdet KOCAMAN

Når man ser det i forhold til befolkningens størrelse, er der lige mange drab i Danmark og Sverige.

Tallene har faktisk fulgtes ad i hvert fald siden 1990’erne. Men der er én helt central forskel: I Sverige dræber kriminelle hinanden. I Danmark er partnerdrab mest hyppigt.

Det viser ny forskning fra Rockwool Fonden.

Dette er den overraskende konklusion i et kapitel, som sammenligner kriminaliteten i Danmark og vores nabolande, og som præsenteres i en ny bog, der opsummerer Rockwool Fondens Forskningsenheds forskning i kriminalitet og straf siden 2015.

Hvor drabsraterne er nogenlunde ens i de to lande, er der imidlertid en markant forskel i, hvem der dræbes.

Ifølge forskningen er Sverige europamester i antal årlige skuddrab, og der er ikke langt mellem historierne om skudepisoder i de svenske byer.

Antallet af årlige skuddrab i Sverige er steget fra 10 i 2010 til mere end 60 i 2022. Denne og andre typer drab i kriminelle netværk udgør da også hele 24 procent af drabene i Sverige.

I Danmark er det kun 11 procent. I Danmark sker de fleste drab derimod i de nære relationer, og de sker især i form af partnerdrab.

Partnerdrab – typisk mænd, der dræber kvinder – udgør hele 23 procent af alle drab i Danmark.

Til sammenligning udgør partnerdrab ca. 17 procent i Sverige.

Resultaterne af forskning fra Rockwool Fonden fremlægger, at der er forskelle i, hvilke typer af drab der fylder mest i de to landes statistikker.

I den politiske debat i Sverige ser man dog i stadig stigende grad mod de danske strafskærpelser og mere generelle lovstramninger på området for bandekriminalitet.

cevdet@danturk.com

Exit mobile version