Site icon

Tyrkerne skal til valg på søndag den 14. maj

Der er mindre end en uge til præsident- og parlamentsvalget i Tyrkiet. De politiske partier har intensiveret deres valgkamp. Partilederne rejser fra by til by for at kæmpe om vælgerne.

Fotolar: AA

ANTALYA-Valget i Tyrkiet den 14. maj betragtes som det vigtigste valg i de seneste årtier. 60,7 millioner vælgere skal til stemmeboksen, hvor de skal afgøre om de vil beholde den nuværende præsident Recep Tayyip Erdogan, eller om de vil lade oppositionslederen Kemal Kilicdaroglu komme til magten.

Kemal Kilicdaroglu har formået at samle seks vidt forskellige politiske partier, der er uenige om næsten alt, men enige om at vælte den siddende præsident Erdogan.

Stemmeafgivningen for de 3,42 millioner tyrkiske borgere, der bor uden for Tyrkiet, er afsluttet i dag.

Der er hele fire præsidentkandidater. Udover de nævnte; Erdogan og Kilicdaroglu – er også Muharrem Ince fra Memleket parti (Hjemstavnpartiet) og Sinan Ogan fra Ata Alliancen, kandidater til den øverste officielle post i Tyrkiet. Ata Alliancen er dannet af fire nationalistiske partier. Ifølge meningsmålinger har de to sidstnævnte kandidater ingen chance for at vinde.

Den republikanske alliance (Cumhur ittifaki) ledet af den 69-årige præsident Erdogans AK-parti og Nation alliancen (Millet ittifaki) der er sammensat af seks partier under ledelse af Det republikanske Folkeparti, CHP, siger, at der ikke kommer en anden valgrunde til præsidentvalget, da de vil vinde første runde med overvældende flertal.

Den republikanske alliances (Cumhur ittifaki) præsident kandidat, nuværende præsident Recep Tayyip Erdogan -Foto: AA

Den nuværende præsident Recep Tayyip Erdogan har siddet på magten i Tyrkiet de sidste 20 år.

Den 74-årige oppositionslederen, CHP-formand Kemal Kilicdaroglu har tabt to folkeafstemning, tre parlamentsvalg, to lokalvalg og et præsidentvalg siden han blev partileder i 2010.

Nation alliancens (Millet ittifaki) præsident kandidat, den 74-årige oppositionslederen, CHP-formand Kemal Kilicdaroglu. -Foto: AA

Meningsmålinger i Tyrkiet viser, at de to kandidater står næste lige, og sandsynligheden for en anden valgrunde er høj.

Begge alliancers kandidater taler til store folkemængder i forbindelse med valget, og fremkommer med beskyldninger og fornærmelser mod hinanden i stor udstrækning.

Der finder også mere alvorlige provokationer sted i valgkampen. Valgbussen til Ekrem Imamoglu, Istanbuls borgmester fra Det republikanske folkeparti, blev angrebet med sten. Det skete under en valgtale i byen Erzurum i det nordøstlige del af Tyrkiet.

Nuværende præsident og præsident kandidaten Erdogan holder tale i Istanbul. -Foto: AA

Den republikanske alliance, hvor præsident Erdogan er kandidat, beskylder oppositionen og dens præsidentkandidat Kemal Kilicdaroglu, for at samarbejde med Fetö-medlemmer og terrorister. Ifølge præsident Erdogan og den republikanske alliance stod Fethullah Gülen-sekten, Fetö, bag kupforsøget i Tyrkiet den 15. juli 2016. Han peger på det kurdiske parti, Folkets demokratiske parti, HDP, som den anden terrorgruppe og ser dem som PKK’s politiske talerør.

Vælgerne synes at være meget utilfredse med partiernes valgpropaganda. En vælger siger til Danturk, at “lederne konstant bebrejder hinanden, i stedet for at komme med deres valgløfter.”

Foto: AA

En Erdogan-vælger siger, at Erdogan har udviklet landet, sikret store investeringer og skabt et helt nyt og moderne Tyrkiet. Han mener, at hvis Erdogan taber, så vil udvikling og investeringer i infrastrukturen gå i stå, med stor konsekvens for tyrkernes hverdag.

En anden vælger siger, at han ville stemme på Kemal Kilicdaroglu, fordi han vil gerne have at landet igen skal være et parlamentarisk demokrati.

– Inflationen stiger konstant. Der er prisstigninger på alt. Arbejdsløsheden blandt unge er tårnhøj. Det største problem for folk er økonomien. Vi oplever også problemer med demokratiet,” siger han og tilføjer, at han ville give sin stemme til Kilicdaroglu for et mere retfærdigt liv og for et nyt Tyrkiet.

Exit mobile version