Danmark er blandt de fire EU-lande, hvor flest afrikanere siger, at de har oplevet racisme inden for fem år.
Næsten hver anden afrikaner i Europa har oplevet racistisk diskrimination i Europa inden for de seneste fem år.
Det viser en undersøgelse, som kommer fra EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA).
I undersøgelsen fremgår det, at andelen af afrikanere, der har oplevet racistisk diskrimination i Danmark, kun er overgået af Tyskland, Østrig og Finland.
Det skriver Politiken.
Undersøgelsen bygger på samtaler med 6800 mennesker, som stammer fra den sydlige del af det afrikanske kontinent. De 6800 mennesker bor i 13 forskellige EU-lande.
Landene er udvalgt, fordi det er dem, der huser flest personer med afrikanske etniciteter, men det hører altså med til historien, at undersøgelsen kun dækker knap halvdelen af EU-landene.
De lande, som er med i undersøgelsen er Østrig, Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Irland, Italien, Luxembourg, Polen, Portugal, Spanien og Sverige.
Dermed har undersøgelsen altså ikke set på Holland, Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Ungarn, Rumænien, Bulgarien og Kroatien.
I alt 45 procent af de adspurgte personer svarede, at de havde oplevet racistisk diskrimination inden for de seneste fem år.
I Danmark svarer 57 procent af de adspurgte, at de har oplevet racistisk diskrimination inden for de seneste fem år. I Tyskland er det 76 procent – altså mere end tre ud af fire – og i Østrig er det 72 procent.
Andelen for EU – de 45 procent – er desuden steget, siden agenturet sidst gennemførte en undersøgelse på området.
I 2016 var det 39 procent, som svarede, at de havde oplevet racistisk diskrimination inden for de seneste fem år.
Direktøren for FRA, Michael O’Flaherty, siger i forbindelse med udgivelsen af rapporten, at det er “chokerende at se, at der ikke er nogen forbedring sammenlignet med vores sidste rapport i 2016”.
– Tværtimod oplever folk af afrikansk afstamning bare endnu mere diskrimination på grund af deres hudfarve.
– Racisme og diskrimination burde ikke høre hjemme i vores samfund, siger han.
/ritzau/