Site icon

It-kriminaliteten vokser markant: Flere og flere danskere rammes af digital svindel

I 2023 blev næsten 190.000 danskere udsat for digital svindel mod knap 150.000 i 2022. Flere former for it-kriminalitet er i vækst, bl.a. snyd ved onlinehandel og bedrageri, hvor offeret overfører penge til en svindler, vedkommende får kontakt til på sociale medier, mail eller datingsider. Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet, Københavns Universitet og Det Kriminalpræventive Råd.
Foto: Danturk.com

I 2023 blev 189.000 danskere udsat for digital svindel, mens det i 2022 var 147.000 danskere, og den nye offerundersøgelse peger på, at flere former for it-kriminalitet er i vækst.

Det skriver Det Kriminalpræventive Råd i en pressemeddelelse.

-Det er et alvorligt samfundsproblem, at flere og flere danskere udsættes for it-kriminalitet. Den digitale udvikling og dens mange muligheder er vigtige for vores samfund, men den øger samtidig risikoen for it-kriminalitet, siger Erik Christensen, formand for Det Kriminalpræventive Råd.

Flest danskere udsættes for snyd ved onlinehandel.

I 2023 blev 85.000 danskere udsat for digital svindel ved handel på falske webshops eller ved handel mellem private på fx Facebook Marketplace, DBA og GulogGratis. Men også kontaktbedrageri, hvor folk overfører penge til svindlere, som de får kontakt med på mail, sociale medier eller datingsider, er en voksende udfordring.

I 2023 blev 27.000 danskere udsat for kontaktbedrageri, og i nogle tilfælde mister ofrene flere hundrede tusinde kroner.

– Alle, uanset køn og alder, kan blive ramt af it-kriminalitet. Mange overvurderer egne evner til at spotte svindlen, og de kriminelle bliver dygtigere og dygtigere. Vi forventer, at den digitale svindel vokser yderligere i takt med, at kunstig intelligens bliver mere udbredt. Der er behov for en styrket samfundsindsats som bolværk mod fremtidens kriminalitet, påpeger Erik Christensen.

Det Kriminalpræventive Råd anbefaler, at borgerne udviser forsigtighed og sætter tempoet ned, når de er online:

– Vi anbefaler, at man stopper op, tager sig god tid og mærker efter, før man betaler, svarer, reagerer eller klikker online. Det er vigtigt, at man undgår forhastede beslutninger, når man kommunikerer eller vil gøre et godt og sikkert køb online. Vær opmærksom på faresignalerne, fx hvis kommunikationen ændrer sig pludseligt, og du føler dig presset til at handle hurtigt. Og pas på med at lade dig friste af alt for gode tilbud, da et køb i en fupbutik kan blive en dyr fornøjelse, siger Anne Sønderup Søes, der er specialkonsulent i Det Kriminalpræventive Råd, og fortsætter:

-Når man køber brugt på nettet, bør man tjekke, om brugeren er MitID-valideret eller betale med MobilePay, så det er muligt at spore de kriminelle, siger Anne Sønderup Søes og tilføjer: Har man været udsat for online svindel, er det vigtigt, at man anmelder det og deler det med familie og venner, da det kan forhindre, at det sker for andre.

FAKTA OM IT-KRIMINALITET 

Kilde: Offerundersøgelsen 2022 & 2023

Styrket samarbejde i kampen mod digital svindel 

Det Kriminalpræventive Råd har taget initiativ til et udvalg, hvor myndigheder, organisationer og erhvervslivet samarbejder om at fremme borgernes digitale tryghed og sikkerhed.
Læs mere om udvalget her.

Gode råd til at undgå online svindel 

Det Kriminalpræventive Råd opfordrer til, at man stopper op og tager sig god tid, inden man klikker, betaler eller deler personlige oplysninger. Det er vigtigt, at du undgår forhastede beslutninger og stoler på din mavefornemmelse, fx hvis kommunikationen virker anderledes end normalt, eller hvis et tilbud måske er for godt til at være sandt. Mange føler, at det er skamfuldt at blive snydt, men allekan blive svindlet online. Derfor anbefaler vi, at man taler om svindlen med ens venner eller familie, så færre bliver svindlet.

Få hjælp og vejledning til at undgå digital svindel på Cyberhotlinen hos Sikker Digital.

Undgå svindel, hvis du kontaktes af en person, der beder om penge 

Undgå svindel, hvis du handler med en privatperson 

Undgå falske webshops 

Exit mobile version