Site icon

Justitsminister øger kontrol ved grænsen til Sverige

Konflikt, der involverer unge svenskere, får Danmark til at skærpe kontrollen med grænsen til Sverige.
Pendlere, der rejser fra Sverige til Danmark, kan opleve øget polititilstedeværelse i togene, oplyser justitsminister Peter Hummelgaard. Øresundsbro. -Foto Hasse Ferrold

Kontrollen ved den dansk-svenske grænse bliver nu skærpet, oplyser justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Det skal blandt andet medføre, at dansk politi skal øge sin tilstedeværelse i tog, der ankommer i Danmark fra Sverige.

Politiet skal også have flere ressourcer til at holde øje med og analysere ANPG-kameraerne ved grænsen, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

ANPG-kameraer bruges til at scanne nummerplader på biler.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at der i den seneste tid har været flere episoder, hvor unge svenskere er blevet tilbageholdt for kriminalitet i Danmark.

Nogle af sagerne formodes at trække tråde til et opgør i det kriminelle miljø og personer med tilknytning til Sverige.

Politiet i både Danmark og Sverige har beskrevet, at unge svenske mænd bliver hvervet og betalt for at komme til Danmark.

– Det vil vi under ingen omstændigheder finde os i, og vi kommer til at gøre alt, hvad vi kan for at stoppe det, og vi kommer til at sætte hårdt mod hårdt, siger ministeren.

Hummelgaard fortæller, at den øgede grænsekontrol skal bruge til at opdage dem, som politiet kan have en formodning om, er på vej til Danmark for at udføre et bestilt attentat.

– Og i det hele taget bare for at øge tilstedeværelse og skabe tryghed for almindelige borgere.

Som almindelig borger, der pendler fra Sverige til Danmark, kan man ifølge ministeren komme til at opleve, at der er mere politi i togene.

– Det kan selvfølgelig også være, at man kan opleve at blive kontrolleret. Men vi har ikke nogen forventning om, at det her vil skabe lange køer eller genere pendlere eller lignende, siger han.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at man vil styrke efterforskningsindsatsen hos Københavns Politi med fokus på blandt andet at retsforfølge dem, som bestiller og inddrager svenskere i danske konflikter.

Det er også tidligere blevet meldt ud, at dansk politi vil udstationere danske betjente i Sverige, ligesom at svenske betjente skal udstationeres i Danmark.

Trods den øgede kontrol ved grænsen er der dog umiddelbart ikke udsigt til en egentlig grænsekontrol mellem Danmark og Sverige, siger ministeren.

– På nuværende tidspunkt er det ikke vurderingen, at det vil være et redskab, der vil give politiet særlig meget. Det er også derfor, at politiet af egen drift har valgt at styrke kontrolindsatsen på lige præcis denne måde.

/ritzau/

Exit mobile version