Site icon

Søren Gade til nye statsborgere: I skal styrke vores demokrati

Det er både en ret og en pligt at få dansk statsborgerskab, siger Folketingets formand på statsborgerskabsdag.
Folketingets formand, Søren Gade (V), holder tale for de personer, der fik dansk statsborgerskab sidste år. Det sker i anledning af statsborgerskabsdagen, som afholdes på Christiansborg. -Foto: Hasse Ferrold

Folketinget og Indre Slotsgård ved Christiansborg i København danner søndag ramme om den årlige statsborgerskabsdag.

Alle, der fik dansk statsborgerskab sidste år, er inviteret, og Folketinget forventer, at cirka 1800 personer vil deltage i arrangementet.

Til statsborgerskabsdagen den 8. september 2024 er alle, der fik dansk statsborgerskab i 2023, inviteret. Folketinget forventer, at ca. 1.800 personer deltager. -Foto: Hasse Ferrold

Folketingets formand, Søren Gade (V), siger i sin tale, at der følger flere privilegier med statsborgerskabet.

– Den største gave, man får, når man bliver dansk statsborger, er stemmeretten.

– Friheden og retten til selv at bestemme er privilegier, som vi måske tager for givet her i Danmark. Men det er noget, som mennesker i mange andre lande sætter livet på spil for at opnå, siger han.

Søren Gade fremhæver, at kun tre ud af ti mennesker i verden lever i et demokrati.

Ved statsborgerskabsdagen er der musikalske indslag og fællessang. Deltagerne får også mulighed for at tale med medlemmer af Folketinget og besigtige tingets lokaler.

Folketingets formand peger på, at netop åbenheden om beslutningsprocesserne hos politikere og offentlige myndigheder er blandt Danmarks styrker.

Foto: Hasse Ferrold

– Der er meget godt at sige om Danmark og det samfund, som vi har opbygget. Men vi skal passe på, at samfundet ikke stivner. Hvis vi tager demokratiet for givet, er vi på vej til at miste det.

– Det er her, I kommer ind i billedet. Det danske folkestyre har brug for jer. I kommer med erfaringer fra mange forskellige lande. I skal bidrage til at gøre det danske samfund endnu bedre, siger Søren Gade.

Han minder de fremmødte med nyt statsborgerskab om, at det danske statsborgerskab forpligter.

– I har aflagt troskab til Danmark og det danske samfund. Vi har givet noget til jer. Vi forventer, at I giver noget tilbage. Et statsborgerskab er både en ret og en pligt, siger Søren Gade.

Statsborgerskabsdagen har været afholdt siden 2006.

/ritzau/

Exit mobile version