Site icon

Dan Jørgensen står til at blive EU’s energi- og boligkommissær

Ursula von der Leyen har nu løftet sløret for, hvilken kommissærpost hun ønsker at tildele Dan Jørgensen.
Foto: Ulrik Jntzen

Dan Jørgensen er udset til at blive ny EU-kommissær for energi og boliger. Det oplyser Ursula von der Leyen på et pressemøde i Strasbourg.

Her vil han blandt andet få til opgave at få energipriserne ned og få omstillet EU til grøn energi.

– Dan Jørgensen bliver kommissær for energi og boliger. Hans arbejde skal hjælpe med at få energipriserne ned. Investere i ren energi og sikre, at vi kommer ud af vores energiafhængighed.

– Han bliver den første kommissær for boliger. Han skal se på alle aspekter fra energieffektivitet til konstruktion, siger von der Leyen.

Dermed ser Danmark ud til at sætte sig på en post, som både er central for den grønne omstilling og har fået endnu større betydning efter krigen i Ukraine.

Her har stigende energipriser og afhængigheden af gas fra Rusland sat fokus på, at EU-landene bliver nødt til at blive mere uafhængige og grønne, når det gælder energi.

Samtidig er høje boligpriser og dårlig isolering af huse med til at øge leveomkostningerne for mange europæere. Dermed kan porteføljen få stor betydning for mange europæeres hverdag.

Men det kan også blive øretævernes holdeplads, hvis ikke det lykkes Dan Jørgensen og EU-Kommissionen at skabe forandringer.

Posten som kommissær for energi varetages lige nu af estiske Kadri Simson.

I hendes periode nåede de 27 EU-lande i første halvdel af 2024 en milepæl, da 50 procent af EU’s elproduktion nu kommer fra vedvarende energikilder som sol og vind.

Derudover er det lykkedes EU-landene at reducere afhængigheden af russisk gas. Andelen af russisk gas er faldet fra 45 procent af EU’s samlede import i 2021 til 15 procent i 2023.

Dermed er EU allerede i gang med den omstilling, som Dan Jørgensen nu skal videreføre.

Estland har dog denne gang valgt at stille med tidligere premierminister Kaja Kallas som deres kandidat til en post i EU-Kommissionen.

I kraft af sin stærke profil og erfaring fra premierministerposten er hun udset til at få posten som EU’s høje repræsentant eller i daglig tale EU’s udenrigschef.

Dan Jørgensen skal nu igennem høringer i EU-Parlamentet, før han kan være sikker på at få posten.

Hvilke udvalg, der skal håndtere Dan Jørgensens energipost, er endnu uvist.

Normalt vender udvalgene tommelen ned til enkelte kandidater, og de pågældende medlemslandenes regeringer stiller så med en ny kandidat, som skal igennem høringer.

Derpå skal hele EU-Kommissionen godkendes ved en samlet afstemning i EU-Parlamentet.

Efter valget i 2019 afviste EU-Parlamentet i alt tre kandidater, som blev erstattet af andre.

Dan Jørgensen kan dog have en fordel i høringerne i kraft af, at han tidligere selv har været medlem af EU-Parlamentet. Dermed har han både vist engagement i parlamentet og har en forståelse for de politiske grupper, der skal godkende ham.

Det er forventningen, at den nye EU-Kommission kan træde til efter høringerne enten 1. november eller 1. december.

/ritzau/

Exit mobile version