Site icon

Danmarks første Tyrkiet-guide Lars Thorkild Björn er gået bort

Lars Thorkild Björn, tidligere gymnasielærer, underviser og vejleder inden for erhvervsuddannelse, en forsvarer for værdig menneskelig eksistens, sov stille ind den 29. september i en alder af 89 år.
Hüseyin Duygu er sammen med Lars Thorkild Björn og hans kone Lis Kofoed i Hillerød, oktober 2023  Foto: Hüseyin Duygu’s privatbillede.

Af Hüseyin DUYGU
huseyin@danturk.com

I 1961 blev han historisk som den første guide, der bragte en turistgruppe fra Danmark til Tyrkiet med Danmarks ældste busselskab, Tjæreborg. Han viste Edirnes og Istanbuls historiske steder til en gruppe på omkring 40 danske turister, mens vejen mellem Istanbul og Edirne stadig var en grusvej.

Fra slutningen af 1990’erne og frem til 2010 tog vi flere gange danske konsulenter og politikere med til Tyrkiet. På disse ture besøgte vi institutioner og havde møder med embedsmænd i Istanbul, Ankara, Konya og distrikterne Kusca og Yeniceoba, hvor vi udvekslede erfaringer med den lokale befolkning.

Vores seneste tur gik til Saray-distriktet i Tekirdag og landsbyen Cukuryurt. Her besøgte vi både folkeskoler og gymnasier, samt forskellige fabrikker. Vi deltog også i en tyrkisk kulturmiddag arrangeret af de lokale.

Foto: Huseyin Duygus privatbillede

Mellem 1997 og 2002 arbejdede vi sammen som vejlednings- og erhvervsuddannelseskonsulenter på jobcentret i Hillerød.

I januar 2023 deltog Lars Thorkild Björn i en dansk-tyrkisk digteaftens arrangement i København, hvor han holdt en tale om sine rejser til Tyrkiet.

Folkelig fortælling og undervisning af folket var fællesnævneren i Lars Thorkild Björns liv. Hans livsværk bestod af en række poetisk-historiske foredrag om N.F.S. Grundtvig, Christen Kold, som underviste i Izmir i syv år i 1840’erne, og B.S. Ingemann.

Han holdt i løbet af fyrre år foredrag om disse emner i Danmark og resten af Skandinavien og underviste alene 1002 gange med foredraget “Grundtvig Billeder” på gymnasier, højere læreanstalter, kirker og forsamlingshuse.

Lars Thorkild Björn voksede op i Grundtvigs fortælletradition, som han bar med sig hele livet. Han blev interesseret i fortællekunsten i sin skoletid på en lokal friskole i Kerteminde og under sine teologistudier på Den Frie Lærerskole i Ollerup.

Dette førte til et liv som gymnasielærer på Hadsten og Vrå Gymnasier, på de norske folkehøjskoler Hallingdal og Torshus, samt over 30 år som lærer på Grundtvigs Højskole i Hillerød.

Hans dybe engagement i dansk og nordisk kulturhistorie, og hans dybe respekt for fremmede, førte ham til alle hjørner af Danmark og mange europæiske lande. Som en af de første rejseledere under pastor Eilif Krogager fra Tjæreborg Rejser udviklede han sin rejsekarriere.

Som universitetsunderviser kombinerede han sin passion for viden og fortælling med sit arbejde som karrierevejleder og uddannelseskonsulent på jobcentret, og han bidrog til at fremme vejledning i erhvervsuddannelse i Danmark og Skandinavien.

Han delte gavmildt sin dedikation og energi og bidrog, hvor han kunne gøre godt. Lars Thorkild Björn var i mange år formand for Grundtvig Frederiksborg valgkreds og var aktiv i Historielærerforeningen. Han stoppede aldrig med at formidle Grundtvigs arv til det danske samfund.

I sine senere år kortlagde og beskrev han alle 338 højskoler i Danmark og undersøgte universiteternes liv under besættelsen, hvor han fremhævede nogle personer, der nærmede sig eller var inspireret af N.F.S. Grundtvig.

Takket være fremsynede mennesker og fonde kan mange af Lars Thorkild Björns foredrag fortsat formidles efter hans død. Hans arbejde med at bevare og udbrede eventyr blev digitaliseret, så kommende generationer også kan få glæde af det.

Lars Thorkild Björn tilbragte sit liv sammen med sin hustru Lis Kofoed, sine døtre, svigersønner og børnebørn. Lars Thorkild Björn vil blive begravet onsdag den 9. oktober kl. 13.00 i Hellebæk Kirke.

Exit mobile version