Site icon

Noahs Ark i permafrosten: Svalbard sikrer fremtidens fødevareforsyning

Verdens vigtigste frøbank gemmer på over 1,2 millioner plantefrø, der skal sikre menneskehedens overlevelse i en krise – fra klimaforandringer til krig, menneskets plan B for fremtidens fødevarer
Foto: seedvault.no/Ragnhild Utne

Af Cevdet KOCAMAN
cevdet@danturk.com

Jeg havde ofte hørt, at Norge, hvor jeg ofte rejser til for mine kunstprojekter og udstillinger, også har et globalt frølager. Svalbard Globale Frøhvælv, som ligger under et bjerg på øen Spitsbergen i det nordlige Norge, er designet til at modstå selv atomare eksplosioner.

En dag så jeg et tv-program om dette frølager, som også er kendt som Dommedagslageret, hvor det blev nævnt, at det rummer frø fra alle planter i verden.

I mine malerier af Norge har jeg forsøgt at male nordens disede himmel og fjorde med farver, der aldrig findes i dette lands natur. Det fangede min opmærksomhed, at dette lager også opbevarer frø fra planter, der aldrig kan vokse i det kolde nord.

Jeg besluttede mig for at undersøge mere om de øer, hvor dette geniale frølager ligger. Jeg talte med mine norske venner, og jeg ønskede at dele det, jeg fandt ud af og lærte, med jer.

I iskolde fjelde på Svalbard, 1300 kilometer nord for polarcirklen, er en del af det nordiske ishav. ligger verdens største sikkerhedslager for frø. Det lyder måske som en scene fra en science fiction-film, men det er højst virkeligt – og en af verdens vigtigste forsikringer mod fremtidens kriser.

Verdens Noahs Ark for frø

Frøhvælvet blev åbnet i 2008 af den norske regering og fungerer som en global backup for verdens plantefrø. Tanken er simpel: Hvis klimaforandringer, krig eller naturkatastrofer rammer, skal vi stadig kunne dyrke de afgrøder, vi er afhængige af for at overleve.

I dag opbevares der over 1 million frøprøver fra over 4.000 forskellige plantearter i de frostkolde fjeldhaller. Heriblandt bønner, hvede og ris, som udgør grundlaget for milliarder af menneskers daglige kost. Frøene opbevares ved -18 grader for at sikre, at de holder i flere hundrede år.

Foto: seedvault.no/Ragnhild Utne

Hvem står bag?

Frøhvælvet er et samarbejde mellem den norske stat, Nordisk Genressource Center (NordGen) og Global Crop Diversity Trust. Anlægget er designet til at modstå jordskælv og andre katastrofer, og det er placeret dybt inde i fjeldet for maksimal sikkerhed. De nationale og internationale genbanker, som sender frø hertil, ejer stadig deres frø – Svalbard fungerer som en sikkerhedskopi.

Første test i virkeligheden

Allerede i 2015 blev frøhvælvet taget i brug. Borgerkrigen i Syrien ødelagde en stor frøbank i Aleppo, men heldigvis havde forskerne sendt kopier af deres samling til Svalbard. Disse frø blev brugt til at genopbygge deres samling og redde unikke plantevarianter.

Klimaforandringer presser planeten

Mens klimaet ændrer sig, bliver det vigtigere end nogensinde at sikre fremtidens fødevarer. Frøhvælvet beskytter ikke kun fortiden, men hjælper også med at skabe fremtidens løsninger. NordGen arbejder på at udvikle nye plantevarianter, der kan klare mere ekstreme vejrforhold.

Foto: seedvault.no/Ragnhild Utne

Et kig ind i fremtidens fødevarelager

Selvom frøhvælvet ikke er åbent for offentligheden, kan du komme tæt på. Guidede ture som “Seed to Summit” giver et unikt indblik i det naturskønne landskab og anlæggets vigtige rolle. Longyearbyen, den nærmeste by, byder også på sightseeing-ture, hvor man kan lære mere om Svalbards historie og betydning.

En global forsikring

Frøhvælvet på Svalbard er en påmindelse om, hvor vigtigt det er at bevare biodiversiteten. Det er ikke bare et lager – det er en forsikring for fremtidens generationer. Med dette unikke anlæg har vi en sikkerhed for, at uanset hvad fremtiden bringer, vil vi altid have frøene til at så en ny begyndelse.

Exit mobile version