Fire ud af ti danskere arbejdede frivilligt sidste år, og de brugte i gennemsnit 18 timer om måneden på det.

For første gang i 20 år stiger andelen af personer i Danmark, der arbejder frivilligt.
Det viser en frivillighedsundersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).
40 procent af danskerne arbejdede frivilligt i 2024. Det er en lille stigning, men ikke desto mindre den første i flere år.
I 2020 var tallet 36 procent.
– Det er første gang i de tyve år, vi har undersøgt danskernes frivillige arbejde, at der er sket en stigning. Det er bemærkelsesværdigt, siger Helle Hygum Espersen, som er chefanalytiker i Vive, i en pressemeddelelse.
Vive har siden 2004 undersøgt danskernes frivillige arbejde. De tidligere undersøgelser har vist, at tiden på frivilligt arbejde gik ned, men det tal stiger også en smule.
I 2024 brugte de frivillige i gennemsnit 18 timer om måneden på frivilligt arbejde.
Det frivillige arbejde finder oftest sted i foreninger og organisationer. Idrætten er det område, hvor flest er frivillige.
– Uden frivillige er der ingen idrætsforeninger, og derfor er det selve fundamentet for, at idrætsforeningerne er relevante for og har kunnet tilknytte endnu flere i de stærke fællesskaber de seneste år, siger Thomas Bach, der er næstformand i Danmarks Idrætsforbund (DIF).
Der ses også en stigning i udbredelsen af tidsbegrænset frivillighed. Det drejer sig om frivillighed i en særlig sag, indsamlinger eller sommerarbejde på en festival.
– Alt sammen kan gøre en verden til forskel, særligt for dem der har det svært, siger social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S).
Flere mænd end kvinder er frivillige, men forskellen er aftagende over de sidste ti år.
Personer med lang videregående uddannelse har den højeste sandsynlighed for at arbejde frivilligt, viser undersøgelsen. Forskellene til andre uddannelsesgrupper er ligeledes blevet mindre.
/ritzau/