Efter historier om nepalesiske studerende på dansk arbejdsmarked fra Fagbladet 3F vil minister stramme regler.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) vil stramme udenlandske studerende fra tredjelande og deres partneres adgang til det danske arbejdsmarked.
Det sker, på baggrund af at Fagbladet 3F har afdækket, hvordan der er sket en stor stigning i studerende fra Nepal i Danmark, som samtidig arbejder i lavtlønnede fag som rengøring, på hoteller og i restauranter.
– Vi læner os op ad politiets vurdering af, at det overordnede formål med nepalesernes ophold er arbejdsmigration, siger Kaare Dybvad Bek til Fagbladet 3F om baggrunden for den varslede regelændring.
– Politiet har en formodning om, at man ikke overholder reglerne og dermed trykker lønningerne på det danske arbejdsmarked.
Konkret vil Kaare Dybvad Bek stramme reglerne to steder ifølge fagbladet.
Udenlandske studerende fra tredjelande – lande uden for EU og EØS – skal ikke længere kunne bruge deres opholdstilladelse til at få automatisk adgang til det danske arbejdsmarked.
Og så skal det ikke længere være muligt for den studerendes partner at ansøge om at komme med til Danmark og få arbejdstilladelse.
– På et eller andet tidspunkt bliver man også nødt til at stoppe en ordning, der ikke fungerer på den måde, som den er tiltænkt. Og det mener jeg helt klart er tilfældet her, siger Kaare Dybvad Bek til Politiken, der også omtaler regelændringen tirsdag.
De to stramninger vil gælde for studerende på såkaldte ikkestatsligt godkendte videregående uddannelser.
Sådanne uddannelser udbyder blandt andre Niels Brock Copenhagen Business College, hvor en stor andel af de nepalesiske studerende i Danmark går.
1085 nepalesiske studerende begyndte på uddannelsesinstitutionen i 2024 mod 191 i 2022, skriver Fagbladet 3F.
I 2024 var der i alt 2446 nepalesere, der studerende og arbejdede i Danmark. 1725 partnere til de studerende var samtidig i job.
Begge tal er mere end en tredobling i forhold til 2022.
Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet har der også været en voldsom stigning i tallene for studerende fra Bangladesh, skriver Politiken.
Studerende på ikkestatsligt godkendte videregående uddannelser har med reglerne i dag lov til at arbejde 90 timer om måneden samt fuld tid i sommermånederne. Et medfølgende familiemedlem som eksempelvis en partner kan arbejde ubegrænset i opholdsperioden.
Niels Brock Copenhagen Business College er ikke vendt tilbage på en henvendelse fra Fagbladet 3F.
/ritzau/