Site icon

En dag i børnenes navn

23. april er mere end bare en nationaldag i Tyrkiet. Det er også verdens første børnefestival – og en påmindelse om, hvem fremtiden egentlig tilhører.
Tyrkisk børnefestival i Farum. – Foto: Tülay Cetinkaya Saracoglu/Danturk.com

Af Tülay Cetinkaya Saracoglu
tulay@danturk.com

Det er ikke mange lande, der har dedikeret en nationaldag til børn. Men Tyrkiet har. Hvert år den 23. april bliver gaderne fyldt med farver, sange og små stemmer, når børn i hele landet – og fra hele verden – fejrer Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, National Suverænitet og Børnenes Dag.

Det er ikke bare en tradition, det er en tanke med dybe rødder.

Den 23. april 1920 åbnede den tyrkiske nationalforsamling for første gang i Ankara. Landet var på vej ud af resterne af det osmanniske rige og ind i en ny tid.

Mustafa Kemal Atatürk, grundlæggeren af det moderne Tyrkiet, valgte senere at dedikere netop denne dag til børnene. Hvorfor? Fordi, som han selv sagde, “børn er nationens fremtid”.

Det var et radikalt valg – midt i politisk tumult og genopbygning – at sætte fokus på dem, der endnu ikke havde en stemme. Men det var også et klart budskab: Hvis vi vil forme fremtiden, skal vi begynde med børnene.

En festival uden grænser

I dag er 23. april ikke bare en tyrkisk fejring. Det er blevet til verdens første og største internationale børnefestival. Hvert år inviteres børn fra hele verden til Tyrkiet for at optræde, udveksle kultur og skabe venskaber på tværs af sprog, religion og grænser. Det er børnediplomati i sin reneste form.

For de børn, der deltager, er det en oplevelse for livet. Men for os voksne er det også en påmindelse: Verden ville se anderledes ud, hvis vi lod børnene føre an. Hvis vi lyttede lidt mere – og talte lidt mindre.

En særlig dag – også i Danmark

Foto: Tülay Cetinkaya Saracoglu/Danturk.com

Denne dag har i over 100 år haft en særlig betydning i Tyrkiet – og i de tyrkiske hjem, også her i Danmark.

Rundt omkring i Europa, også her i Danmark, samles tyrkiske familier og børneforeninger for at fejre dagen med teater, musik, dans og flag. Det er både en fejring af oprindelse og af opvækst – en bro mellem to verdener, hvor børnene bærer begge med stolthed.

For mange tyrkisk-danske børn betyder dagen en følelse af tilhørsforhold og identitet. De vokser op med danske værdier og skolegang – men også med en stærk fortælling om et land, hvor børn ikke bare ses som små voksne, men som fremtidens stemme.

Den 23. april blev i år fejret med stor entusiasme i kulturcentret Ellegården i Farum, nord for København.

Børnene, der fyldte salen, tryllebandt publikum med deres optrædener, og forældrene oplevede rørende øjeblikke.

Salen, pyntet med tyrkiske flag, summede af liv, da børn, familier og lærere samledes for at fejre 23. april – National Suverænitet og Børnenes Dag, som Atatürk har dedikeret til børnene.

Foto: Tülay Cetinkaya Saracoglu/Danturk.com

23. april minder os om noget grundlæggende: At børn ikke bare skal beskyttes, men høres. At deres drømme, tanker og leg ikke er småting – men spirer til noget større.

I en tid hvor verden kæmper med kriser, klima og konflikter, er det måske på tide at give plads til flere børnefestivaler – og færre voksenkonflikter.

At se verden med barnets blik er ikke naivt. Det er nødvendigt.

Et barns smil er lige så vigtigt som en paragrafs tekst. At vi skal lytte til deres ideer, deres tanker og deres drømme – ikke kun give dem skærme og skemaer.

Exit mobile version