København vokser. Og med den stigende befolkningstilvækst står vi overfor en voksende ældre befolkning. Det er en gruppe, man godt kan komme til at glemme i iveren efter at skabe en lækker, turist- og studievenlig by.
København vokser. Og med den stigende befolkningstilvækst står vi overfor en voksende ældre befolkning. Det er en gruppe, man godt kan komme til at glemme i iveren efter at skabe en lækker, turist- og studievenlig by. Derfor er jeg også glad og stolt over, at vi i Socialdemokratiet sammen med en bred kreds af partier har afsat penge til en hel række tiltag, der kan være med til at forbedre livskvaliteten blandt byens seniorer.
En af hovedpointerne i årets budgetforhandlinger har været at sikre, at København forbliver et godt sted at leve for alle, uanset alder. Vi har anerkendt den voksende gruppe af ældre borgere og forstået vigtigheden af at skabe et ældreliv med høj livskvalitet i vores smukke by. Derfor har vi prioriteret midler til at imødekomme de specifikke behov og ønsker fra vores ældre borgere.
For det første har vi sat penge af til at fortsætte et initiativ med bedre normering på plejehjemmene i de tidlige aftentimer. Det sikrer en mere jævn bemanding mellem dag og aften og understøtter at vores ældre borgere får en bedre og mere individuelt tilrettelagt hjælp.
Vi har også sat fokus på at skabe sociale fællesskaber for ældre. Vi har afsat midler af til at bevare seniorklubberne og sikre, at der er kapacitet i klubberne til endnu flere ældre i de kommende år. I Seniorklubberne kan man deltage i forskellige sociale arrangementer og dyrke sine interesser. Det fremmer ikke kun trivslen, men bidrager også til at bekæmpe ensomhed, som desværre påvirker mange ældre københavnere.
To andre initiativer, der skal øge trivslen og bekæmpe ensomhed blandt særligt ældre plejehjemsbeboere, er en årlig musikfestival på kommunens plejehjem og en pulje, der kan bruges til aktiviteter på og udenfor plejehjemmene – fx en tur i Tivoli, en koncert eller et teaterstykke. Vores erfaringer er nemlig, at den slags sociale og kulturelle aktiviteter for plejehjemsbeboere er et godt afbræk fra hverdagen, hvor man får nye indtryk i samvær med andre.
Endelig har vi også taget skridt til at gøre København mere tilgængelig for ældre ved at tilpasse byens infrastruktur til ældres behov for mobilitet. Vi vil blandt andet investere i flere asfaltramper eller nedsænkede kantsten, for det skal ikke være den slags lavpraktik, der forhindrer en kørestolsbruger eller en dårligt gående i at komme rundt i byen. Vi vil også opsætte 500 Københavnerbænke i byen, for muligheden for at sætte sig og få et hvil er helt afgørende for, om ældre faktisk har reel mulighed for at bruge byen og dens parker.
Samlet set repræsenterer tiltagene på ældreområdet en klar forpligtelse til at støtte vores ældre borgere og sikre, at de kan leve et godt og værdigt liv i vores by. Vi er fast besluttede på at skabe et samfund, hvor alder ikke er en hindring for trivsel, og hvor ældre borgere kan nyde godt af alle de fantastiske muligheder, vores by har at byde på. Vi glæder os til at arbejde sammen med alle interessenter og samle vores kræfter for at gøre vores by endnu bedre for vores ældre borgere.
(Yildiz Akdogan er ordfører for sundhed, ældre og forebyggelse for Socialdemokratiet i København)