Site icon

Fortid og nutid mødes i Elif Shafaks nye roman

Udgivelse: 9. maj 2025
Pris: 299,95 kr.
Sider: 496
Originaltitel: İskender (udgivet på tyrkisk i 2011)

En dreng med autisme i victoriatidens London og en forældreløs yezidisk pige i nutidens Irak flettes sammen i Elif Shafaks storslåede fortælling om flugt, tro og tilhørsforhold.

Af Danturk.com

Elif Shafak udfolder endnu en gang sin styrke som fortæller i sin nyeste roman Floderne i Himlen, der netop er udkommet på dansk. Romanen strækker sig over tid og kontinent og forbinder to vidt forskellige liv: Arthur, en autistisk dreng i 1800-tallets London, og Narin, en yezidisk pige i det moderne Irak.

Den britisk-tyrkiske forfatter, som tidligere har været nomineret til Bookerprisen, tager læseren med fra Londons fattigkvarterer under Dronning Victoria til nutidens konfliktfyldte Mellemøsten. Midt i mørket og modstanden står to børn, der hver især forsøger at finde en vej ud – og hjem.

Arthur vokser op i slummen ved Themsens bred, født ind i en barsk verden uden muligheder. Hans vej ud af fattigdom er en næsten overnaturlig hukommelse, som skaffer ham arbejde på et trykkeri. Her falder han over en bog om oldtidsbyen Nineveh – og et uventet kald vækkes.

150 år senere, i den irakiske del af Digerfloden, skal 9-årige Narin døbes. Hun har mistet sine forældre og er opvokset hos sin bedstemor, der holder fast i gamle traditioner og sprog fyldt med kærlighed og poesi. Hendes liv er præget af traumer og forandringer – barndommens hjem i Tyrkiet er forsvundet under et stort dæmningsprojekt.

To menneskers liv, adskilt af tid og sted, bindes sammen af en fælles længsel efter mening og tilhørsforhold – og måske mere end det. Et mystisk gravsted i Irak rejser spørgsmålet: Hvordan endte Arthur dér?

Romanen er oversat til dansk af Louise Ardenfelt Ravnild og udgivet af Gads Forlag. Med Floderne i Himlen bekræfter Elif Shafak sin plads som en af vor tids mest engagerede og poetiske stemmer. Det er en roman om dem, der ofte ikke bliver hørt – og om det, vi har til fælles på tværs af tid og tro.

Exit mobile version