Tyrkiet er Europas billigste land målt i euro

Ifølge en opgørelse fra Eurostat var Tyrkiet i 2023 det billigste land i Europa målt på forbrugsudgifter, mens Danmark er det dyreste.
Bedesten bazar, Afyon provinsen. -Foto: Danturk.com

Af Cevdet KOCAMAN
cevdet@danturk.com

Nye tal offentliggjort af Eurostat viser, at der er stor forskelle i forbrugsudgifter i Europa.

Ifølge den nye opgørelse fra 24. juni 2024 fra Eurostat var I 2023 Danmark blandt de dyreste lande i EU. Danskerne brugte næsten en femtedel af deres indkomst på basale forbrugsvarer og tjenesteydelser. Tyrkiet var  i 2023 det billigste land i Europa målt på forbrugsudgifter.

I Tyrkiet koster en forbrugskurv 42 euro, mens den samme kurv koster 143 euro i Danmark.

Resultaterne fra Eurostat bygger på en undersøgelse, hvor priserne på mere end 2.000 forbrugsvarer og tjenesteydelser sammenlignes på tværs af 36 europæiske lande i 2023.

Gruppen af deltagende lande omfatter de 27 EU-lande, tre EFTA lande (Island, Norge og Schweiz) og seks lande kandidatlande (Albanien, Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien og Türkiye).

Danmark har det højeste prisniveau med 143 % over EU-gennemsnittet, efterfulgt af Irland med 142 % og Luxembourg med 135 %. Omvendt har Tyrkiet det laveste prisniveau på kun 42 %, når man tænker i euro.

Ifølge en rapport fra Euronews gør Eurostats prisindeks (Price Level Indices – PLI) det muligt at sammenligne omkostningerne ved forbrugsvarer og tjenesteydelser i Europa. Disse indekser viser, hvor dyrt eller billigt et lands specifikke produkter og tjenester er sammenlignet med andre lande.

PLI’erne måler prisen på forbrugsvarer og tjenesteydelser i forskellige lande og sammenligner deres prisniveauer med gennemsnittet i Europa eller andre lande.

Ser man på omkostningerne ved den samme kurv af varer og tjenester i Europa, skal man i Danmark betale 143 euro (5.116 tyrkiske lira), i Luxembourg 135 euro (4.830 tyrkiske lira) og i Tyrkiet kun 42 euro (1.500 tyrkiske lira).

LÆS:  Flertal i Aarhus byråd vil opkalde vej efter muhammedtegner

Derudover er mindstelønnen i Luxembourg på 2.570 euro (91.570 tyrkiske lira), mens den i Tyrkiet er 475,80 euro (17.002 tyrkiske lira).

Danmark har dog ikke en lovbestemt mindsteløn.

Alkohol og tobak: billigere i Balkanlandene

I 2023 blev den største prisforskel mellem hovedforbrugsvarer og tjenestegrupper i EU set i kategorien alkohol og tobak.

Irland havde de højeste priser i denne kategori med 211 %, mens Bulgarien havde de laveste priser på 66 %. Alkohol- og tobakspriserne er generelt lavere i Balkanlandene, mens de er højere i de skandinaviske lande.

Det seneste tal for Storbritannien, som stammer fra 2020, viser også, at prisen på disse produkter er høj med en sats på 165 %.

I Tyskland er priserne på alkohol og tobak lidt under EU-gennemsnittet (99 %), mens de i Frankrig er 32 % højere end gennemsnittet.

Restauranter og hoteller: Tre gange så dyrt

Priserne på restauranter og hoteller i Europa varierer næsten tre gange mellem de billigste og dyreste lande.

Bulgarien har de laveste priser i kategorien med 52 % af EU-gennemsnittet, efterfulgt af Rumænien (65 %) og Ungarn (72 %).

De højeste priser ses i Danmark (152 %), fulgt af Finland (129 %) og Irland (128 %).

Tøjpriserne i Europa har den tredje største prisvariation med en forskel på 1,6 gange mellem de billigste og dyreste lande.

Spanien (81 %), Bulgarien (82 %) og Ungarn (88 %) har de billigste tøjpriser, mens Danmark (131 %), Tjekkiet (126 %) og Estland (118 %) er blandt de dyreste lande.

Tyrkiet skiller sig markant ud ved at ligge på kun 30 % af EU-gennemsnittet for tøjpriser.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

LÆS:  Dansk donation af de første F-16-fly op til et halvt år forsinket

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Kunstmaler og jurist Cevdet Kocaman er født i Edirne i Tyrkiet i 1951. Cevdet Kocaman blev uddannet som jurist fra Istanbul juridiske fakultet i 1972 og arbejdede som advokat i Edirne indtil 1975, hvor han blev optaget på «the Advanced Art Department at the Istanbul Academy of Fine Arts» . I Danmark studerede Cevdet Kocaman på Den danske design skole (Skolen for brugskunst) mellem 1986 og 1990. Cevdet Kocaman har arbejdet som rådgiver i det Tyrkiske Kulturministerium og som Kulturattache ved den Tyrkiske Ambassade i København.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *