Feriegæster klager over ikke at kunne veksle danske kontanter i Tyrkiet

De danske feriegæster i Tyrkiet klager over, at de ikke kunne veksle danske pengesedler i Tyrkiet, som de tog med sig uvidende og de ikke blev advaret af deres banker.
Foto: Danturk.com

Af Danturk.com

De uforberedte danske og dansk-tyrkiske feriegæster i Tyrkiet siger, at de havnede i en økonomisk vanskelig situation, fordi de ikke kunne veksle deres kontante feriepenge i Tyrkiet.

De siger, at de ikke var bekendt med de ændringer, som bankerne i Danmark har foretaget, og de ikke blev advaret af deres banker.

Banker og vekselkontorer i Tyrkiet er blevet mere forbeholdne over for at tage dansk valuta hjem, og de oplyser, at problemet ligger hos de danske banker, der ikke vil at modtage danske kroner fra udenlandske banker.

– De veksler ikke den danske krone nogen steder i landet. De veksler kun euro og dollars. På nogle vekselbureauer tilbyder de en urimeligt lav kurs.  De tilbyder de 1 til 1 eller 2000 tyrkiske lira for 1000 kroner.

– Hvis pengeautomaten sluger kortet, mens den hæver penge, returnerer bankerne heller ikke kortet, siger en dansk-tyrkisk feriegæst i Tyrkiet.

En anden feriegæst siger at pengeautomaten slugte hans kort. Da han kontaktede den lokale bank, sagde de, at han skulle kontakte sin bank i Danmark.

– Det blev en rigtig dyr tur for os, siger han og tilføjer at de danske kontanter som han havde, var umuligt at veksle i den ferieby.

Desuden er toldfri butikker i lufthavne i nogle turistregioner i Tyrkiet er holdt op med at sælge i danske, svenske, norske og russiske kontanter.

DANMARKS CENTRALBANK BLEV ADVARET I MARTS

LÆS:  Præsident Erdogan giver grønt lys til at få Finland med i Nato

Danmarks Nationalbank anbefalede i marts om, at de, der skal til udlandet, ikke skal tage den danske krone med, og at danske kontanter kan ikke veksles i de fleste lande.

Det skyldes, at de danske kommercielle banker er blevet mere tilbageholdende med at modtage danske kontanter fra udenlandske banker.

Dansk krone veksles ikke længere i mange banker i EU-lande. For eksempel danskere, der besøger Polen ikke kan veksle kron i Polen. I mange lande, fra Thailand, inklusive Tyrkiet, til i lande på Balkan, Libanon og Egypten, er det ikke længere muligt at udveksle kroner.

Som følge heraf er de fleste udenlandske banker og vekselbureauer, herunder banker og vekselbureauer i Tyrkiet, holdt op med at modtage danske kroner kontant.

De danske banker vurderer, at de ikke kan betrygges tilstrækkeligt i forhold til deres forpligtelser efter hvidvaskreglerne. Det har medført, at de fleste udenlandske banker og vekselbureauer nu er stoppet med at modtage danske kontanter i udlandet.

Ifølge National Banken er problemstillingen ikke specifik for bestemte lande eller områder. Der er tale om en bred begrænsning i mulighederne for at veksle danske kontanter i udlandet. Der er ikke sket ændringer i den gældende lovgivning eller krav fra myndighedernes side.

Nationalbanken anbefaler derfor, at man ikke medbringer danske kontanter til udlandet. I stedet bør man overveje at veksle til udenlandske valutaer før afrejse eller medbringe et betalingskort, der virker i udlandet. Danske kontanter er fuldt ud gyldigt betalingsmiddel i Danmark.

Det skriver National Banken i sin hjemmeside.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

LÆS:  16 års fængsel for planlægge terror i Danmark

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *