Tyrkisk astronaut Gezeravci tilbage på Jorden efter mission på ISS

Den tyrkiske astronaut Alper Gezeravcı, er fredag eftermiddag tilbage på Jorden efter at have tilbragt 18 dage i rummet.
Foto: AA

Af Meral BALLEGAARD
meral@danturk.com

Den tyrkiske astronaut Alper Gezeravci, er fredag eftermiddag tilbage på jorden to dage efter deres afgang fra Den Internationale Rumstation (ISS) efter at have tilbragt 18 dage i rummet.

Efter at have forladt rumstationen brugte kapslen, som de fire besætningsmedlemmer blev fragtet i, 40 timer på at justere sin kurs for at komme ind i Jordens atmosfære.

Kapslen nåede hurtigt landingsstedet ved hjælp af faldskærmene, der åbnede sig, efter at den nåede i atmosfæren.

Efter et par minutters radiotavshed meddelte besætningen, at fredagens rejse gennem atmosfæren var forløbet som planlagt. De landede i havet ud for Florida i USA.

Foto: AA

Efter sundhedstjekket Gezeravcı og Axiom Mission 3, Ax-3, besætningen tager til Houston, hvor de vil forblive i karantæne et stykke tid efter en mere omfattende sundhedsprocedure.

Dermed er den 44 årige astronaut Alper Gezeravcis missionen på ISS afsluttet.

Det skrive det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu.

Den 19. Januar, klokken 16.49 lokal tid lykkedes det at lave en succesfuld opsendelse fra Kennedy Space Center i Florida med astronauten Gezeravcı og tre andre astronauter ombord. De forlod jordens overflade i Space X’s fartøj Dragon og den er koblet til rumstationen ISS kl. 5:42 amerikansk lokal tid lørdag morgen efter en næsten 36-timers rejse.

Alper Gezeravci, deltog i Ax-3-missionen med spanske, italienske og svenske astronauter. De tre andre astronauter var missionsleder Michael Lopez-Alegria, der repræsenterer USA og Spanien, pilot Walter Villadei fra det italienske luftvåben og den svenske missionspecielist Marcus Wandt på vegne af Den Europæiske Rumorganisation.

LÆS:  Svensk Nato-ansøgning sendes til godkendelse i tyrkisk parlament
Foto: AA

Under sin tid på rumstationen nåede Astronauten Gezeravci at udføre 13 videnskabelige eksperimenter på den internationale rumstation, ISS.

Gezeravci nåede også at have tid til at snakke med skolebørn fra Iskenderun- diskriktet i Hatay, som blev ramt af det store jordskælv i 6. februar sidste år, og svarede elevernes spørgsmål.

På spørgsmålet “Hvordan bruger dine dage i rummet?”, svarede Gezeravcı, at hans liv på ISS var planlagt ned til mindste detalje, mens han var på jorden, hans missionsansvar og hvordan han tilbragte en dag.

Gezeravcı sagde, at der er 11 astronauter på ISS og dette er første gang i ISS’s historie, at astronauter fra et så stort antal lande og nationaliteter er repræsenteret på stationen på samme tid.

– Jeg kan også se fjerne stjerner og galakser fra tid til anden, sagde han til skolebørn.

Foto: AA

Gezeravci understregede, at hans primære opgave er at lave videnskabelige eksperimenter.

– Jeg tager billeder og videoer om de eksperimenter, som vores forskere har brug for her. Jeg arbejder hårdt, men jeg prøver at tage nogle billeder om rumstationen og dens omgivelser, når jeg kan. Der er også billeder og videoer af vores jord i denne video. Jeg har allerede sendt nogle video optagelse til Jorden. Når de nødvendige undersøgelser og forberedelser er afsluttet, vil de blive delt med jer, oplyste astronauten Alper Gezeravci.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

LÆS:  FCK trækker Trabzonspor i Champions League-kvalifikationen

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Meral Ballegaard arbejdede i Kulturministeriet i Tyrkiet i tre år efter afsluttede sin uddannelse fra fakultetet for Erhvervsøkonomi på Hacettepe University. Hun har siden 2002 boet i Danmark. Hun læste pædagog- og mentoruddannelsen i København, hvor hun afsluttede sin kandidatuddannelse i integration på Syddansk Universitet. Hendes første artikler og interviews blev offentliggjort i Sabah Newspaper i 1999 i Tyrkiet. Meral Ballegaard bidrager frivillig til netavisen Danturk.com med interviews og artikler både fra Danmark og fra den tyrkiske kunstverden.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *