Den internationale udstillingssucces Dalí; Cybernetics er i København

En unik interaktiv rejse gennem af den catalanske surrealist Salvador Dalís geniale sind og vigtigste værker kan opleves til 1. Januar 2024 på Lokomotivværkstedet i København.
Foto: IDEAL Barcelona og Gala-Salvador Dalí Foundation

Af Cevdet KOCAMAN
cevdet@danturk.com

Da jeg læste for et stykke tid siden anmeldelserne om den internationale udstillingssucces Dalí, Cybernetics, håbede jeg, at den omrejsende udstilling en dag ville komme til København. Mit ønske gik i opfyldelse og Dali-udstillingen er nu i København.

Salvador Dalí er en af de mest spektakulære repræsentanter for surrealismen. En unik interaktiv rejse gennem af den catalanske surrealist Salvador Dalís geniale sind og vigtigste værker er startet faktisk allerede i 28. September og  kan opleves på Lokomotivværkstedet i København til 1. Januar 2024.

Cybernetics har haft publikumssuccesser i både Barcelona og London. The Gala-Salvador Dalí Foundation, det digitale kunstcenter IDEAL Barcelona og producenterne Layers of Reality står bag totaloplevelsen Dalí ; Cybernetics på Lokomotivværkstedet i København.

Udstillingen inviterer de besøgende ind i en overraskende og surreel verden med fuld bevægelsesfrihed i et autentisk dalísk metavers.

Dalí ; Cybernetics giver mulighed for at opleve den legendariske kunstner Salvador Dalí og hans mest berømte værker fra et helt nyt perspektiv.

Foto: IDEAL Barcelona og Gala-Salvador Dalí Foundation

Dalís mest berømte værker vækkes til live og omslutter besøgende, når de bevæger sig rundt i flere fordybelsesrum med billedprojektioner i stort format. Publikum vil i denne flerdimensionelle udstilling opleve interaktive installationer, hologrammer og Virtual Reality, der tilsammen skaber en interaktiv rejse gennem kunstnerens geniale sind og hans drømmende, poetiske univers.

Det sidste rum i udstillingen dykker ned i metaverset af Dalí gennem en 15-minutters Virtual Reality-oplevelse. Med fuld bevægelsesfrihed får de besøgende mulighed for at tilbringe tid i Dalís digitale univers – en overraskende og surrealistisk verden, der er et autentisk Dalí-metavers sammensat af de velkendte Dalí-miljøer: havet, himlen, ørkenen og tomrummet.

LÆS:  FCK investerer og vil i Champions League hvert andet år

Det konceptuelle udgangspunkt er alle de fænomener, som Dalí fortolkede i sine værker: parallelle universer, kvantefysik, den fjerde dimension, hellig geometri og DNA-sekventering.

Foto: IDEAL Barcelona og Gala-Salvador Dalí Foundation

Dalí var verdens første digitale kunstner
Salvador Dalí (1904-1989) var en digital pionér og den første kunstner, der brugte digitale værktøjer til at frembringe sine værker. Takket være hans fascination for teknologi fik han mulighed for at arbejde med nogle af de første computere, som gjorde det muligt for ham at rykke grænserne for, hvad virkeligheden ellers tillader.

Allerede som ung fastslog Dalí, at kunsten var anakronistisk. Han forudså, at den ville blive ”erstattet af mere frugtbare former, som stadig er umulige at forestille sig, og som vil være fuldkommen uden for den fine kunsts grænser og i absolut overensstemmelse med vores tid”.

Dalí og hans værker banede vejen for den digitale avantgardekunst – et felt, der stadig udforskes i dag – side om side med de totaloplevelser, som kan frembringes med Augmented Reality.

Foto: IDEAL Barcelona og Gala-Salvador Dalí Foundation

Skabt og kurateret i samarbejde med Dalí-fonden
The Gala-Salvador Dalí Foundation har brugt flere år på sin omhyggelige godkendelse af, hvordan Dalís værker måtte anvendes digitalt. Det digitale kunstcenter IDEAL Barcelona har i næsten to år samarbejdet med fondens kunstneriske ledelse om forberedelsen og kurateringen af indholdet til Dalí ; Cybernetics.

Undervejs i arbejdet med udstillingen er der dukket dokumenter op, som formidler Dalís måde at tænke på – og som hidtil har været stort set ukendt for den brede offentlighed.

I lighed med alle IDEAL Barcelonas produktioner, er Dalí ; Cybernetics skabt af et hold af lokale kunstnere, studier og eksperter, som tilsammen er garanter for, at udstillingen har det højest mulige niveau af kunstnerisk kvalitet og nyskabelse.

LÆS:  Vinterlys: Dansk-tyrkisk digteraften i København

Udstillingen er blevet kurateret af Imma Fondevila og Anna Pou i et tæt samarbejde med fondens Centre for Dalínian Studies.

Foto: IDEAL Barcelona og Gala-Salvador Dalí Foundation

Installationen, der strækker sig over 2.000 kvadratmeter, er produceret af Layers of Reality for IDEAL Barcelona i samarbejde med digitale kunstnere og studier såsom Antiloop, Blit Studio, Tururut og Burzon Comenge. Udstillingens soundtrack er komponeret af Rafel Plana.

Når udstillingen lægger vejen forbi København, er det som en del af en fire år lang international turné. Udstillingen har allerede været forbi Barcelona og London med stor succes, og vil bl.a. også kunne opleves i Bruxelles, Zürich, Budapest, München, Torino, Rom, Köln, Paris, Bristol, Dublin, Manchester, Antwerpen, Valencia og Bilbao. Desuden planlægges en turné til Nord- og Sydamerika såvel som Asien og Stillehavsregionen.

Foto: IDEAL Barcelona og Gala-Salvador Dalí Foundation

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *