Glade stunder med Christina Bjørkøe og Niels Hav

Pianisten Christina Bjørkøe og digteren Niels Hav har de sidste par år optrådt sammen i forskellige byer i Danmark. Denne duo, der er fremtrædende inden for musik og poesi, giver glædelige øjeblikke til publikum.
Christina Bjørkøe og Niels Hav. PR-foto

Af Huseyin DUYGU
huseyin@danturk.com

Christina Bjørkøe blev optaget på Juilliard School i New York som 19-årig og fik sin musikuddannelse der. Efter sine år i USA afsluttede hun sin uddannelse på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Siden da har hun givet mange koncerter og indspillet over 20 CD’er.

Niels Hav har udgivet talrige digt- og novellesamlinger. Hans digte er udgivet på mange sprog, og digtsamlingen “Øjeblikke af lykke” blev for nylig udgivet i Vancouver. Han har læst sine digte op i mange forskellige lande og deltog  også i en bogmesse i Rio, hvor et udvalg af hans digte blev udgivet på portugisisk.

De nære venner til digteren, som er velkendt i Tyrkiet, er Ahmet Telli og Ataol Behramoğlu. Han ser op til digteren Kemal Özer som et forbillede. Et udvalg af Niels Havs digte blev udgivet på tyrkisk i en bog kaldet ‘Københavnerkvinder’.

I maj spillede Christina Bjørkøe ved en koncert i Rye bykirke, hvor hun opførte et stykke fra Fanny Mendelssohns klavercyklus “Das Jahr” samt musik af blandt andre Johannes Brahms og Carl Nielsen. Niels Hav læste digte fra sin seneste digtsamling “Øjeblikke af lykke”.

Denne koncert var en del af parrets landsdækkende “Øjeblikke af lykke Tour”, hvor musik og poesi mødes.

Christina Bjørkøe er en af Danmarks førende pianister; hun er 54 år og midt i en spændende karriere. Hun har givet mange koncerter, været på flere turnéer, deltaget i festivaler og indspillet CD’er.

LÆS:  Yunus Emre: Folkedigter, der blev holdt i live i århundreder med sine digte om menneskelig kærlighed

Christina Bjørkøe har indspillet alle Carl Nielsens klaverværker samt Bachs Goldberg Variationer, og mange andre indspilninger af danske komponister som Niels Viggo Bentzon, Knudaage Riisager, Herman D. Koppel, Axel Borup-Jørgensen og Vagn Holmboe.

Blandt de store oplevelser i 2015 var at spille ved mange internationale arrangementer i anledning af Carl Nielsens 150-års jubilæum og at drømme om at have et klaverkoncert komponeret til sig af en fremragende dansk komponist som John Frandsen eller Hans Abrahamsen.

Christina Bjørkøe har to gange vundet Danmarks Radio P2’s solistpris i 2005 og 2009. Desuden har hun modtaget Victor Borges Mindelegat, Gladsaxe Musikpris og Carl Nielsens Rejselegat.

Christina Bjørkøe er en af Danmarks førende pianister. Hun optræder både som solist, kammermusiker og som solist med danske symfoniorkestre. Derudover er hun lektor i klaverspil ved Syddansk Musikkonservatorium.

Niels Hav er født i den danske badeby Gudum, voksede op i Asp og Harboøre og bor nu i København. Hans seneste digtsamling “Øjeblikke af lykke”, som nu er ude i 3. oplag.

Havs noveller er klassikere i danskundervisningen i skolerne, og hans digte bliver hyppigt oversat. De er blevet udgivet på lokale sprog i Toronto, Teheran, Tirana, Beirut, Istanbul og Vancouver. Da et udvalg af Havs digte blev udgivet på portugisisk i São Paulo, var han til stede i Brasilien, ligesom han har fremsagt sine digte ved litterære arrangementer på andre kontinenter.

Niels Havs digte dannede grundlag for ny musik af komponisterne Anders Koppel og Andy Pape. Han har modtaget et treårigt arbejdslegat fra Statens Kunstfond og mange andre legater og priser.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

LÆS:  En tyrkisk digter, der europæiserede tyrkisk lyrik

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Huseyin Duygu, er cand.pæd i pædagogik, forfatter og dansk/tyrkisk oversætter. Han er født i Tyrkiet i 1960. Han kom til Danmark som politisk flygtning i 1984. Han har arbejdet som lærer, vejleder, skoleleder og har skrevet 8 bøger, de er både på dansk og tyrkisk. Han har også oversat mange dansk digt til tyrkisk og omvendt. Han har stået for dansk-tyrkiske digteaftener arrangementer mere end 30 år, hvor danske og tyrkiske digtere mødtes til arrangementet både i Danmark og i Tyrkiet.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *