En digter, der elskede at skrive om kærlighed og længsel

Klavs Bondebjerg døde for 20 år siden, men kærligheden, længslen og forvirringen i hans digte lever stadig.

Af Huseyin DUYGU
huseyin@danturk.com 

Klavs Bondebjerg er født i Ålborg d. 16. juli 1953. Som barn døbt to gange – i to forskellige trosretninger. Måske for en sikkerheds skyld.

Overført til Sjælland i etårsalderen. Omskiftelig opvækst i landsbyer og forstæder: Bagsværd, Kulhuse, Over Dråby, Jægerspris, Ballerup og Hareskovby. Afbrudte studier på Roskilde og Københavns Universitet. Papir på cirka ingenting. Bosat i København siden 76.

Har bl.a. arbejdet som buffist, møbelekspedient, ekstrabud, telefonreceptionist, hjemmehjælper, fabriksarbejder, gartner, pædagogmedhjælper og kontorvikar – og som ekstern redaktør ved P1’s gamle litteraturmagasin “Skanderborg Station”.

Egentlig debut med digtsamlingen “Uroligheder” (Borgen 1982) . Siden firserne free-lance producer ved P1, DR. Har i de senere år skrevet og produceret en lang række radiofoniske rejseskildringer – fortrinsvis fra Nordafrika, Mellemøsten og Tyrkiet.

Rejseglæden ved den arabiske verden mundede i 1998 ud i bogen ‘Luften omkring dine læber’, en samling af dagbogsbaserede optegnelser fra Marokko, Tunesien, Egypten, Libanon og Jordan.

Nogle af Bondebjergs digte blev oversat til tyrkisk.  Han har også været i et minde arrangement, ´Jorden ryster` i Yalova i det nordvestlige Tyrkiet i 2000 sammen med nogle andre danske digter. Arrangemenetet markerede 1 års dagen  for jordskælvs ofrene et år efter det store jordskælv ramt i Yalova i Tyrkiet i 1999. 

Arrangementet markerede 85-årsdagen for Krystalnatten i Tyskland, hvor hetzen mod jøder gik ind i en ny og systematisk fase

Han plejer at sige om sin nyeste digtsamling, at den handler om kærligheden som forvirring og foræring.

Længsler er en tematik, der er gået gennem hele Klavs Bondebjergs forfatterskab. I digtsamlingerne fra 80’erne længsler i samfundsrelaterede retninger – længslen om at gøre op med bestemte samfundsnormer, hvorimod de to seneste digtsamlinger ‘Et hjørne af selskab’ (1995) og ‘Luften omkring dine læber’ hovedsagelig fokuserer på kærlighedslængsler.

LÆS:  Marianne Larsen: En af landets bedste digtere

Hans sidste bog, Menneske for en dag – udvalgte digte og rejsenotater, udkom i april 2004.

Klavs Bondebjerg døde den 20. juni 2004

Miraklernes tid

Fordi jeg ikke bestemmer
Over weekendens skysystemer,
Vinden der forvirrer græsset,
Er hvet skridt en lettelse.
Fordi jeg er uden indflydelse
På fuglenes skovintriger
Og nåletræernes ir skudt,
Kan jeg gå i en uendelighed.
Inter er, som jeg vil have det,
Jeg er glad.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Huseyin Duygu, er cand.pæd i pædagogik, forfatter og dansk/tyrkisk oversætter. Han er født i Tyrkiet i 1960. Han kom til Danmark som politisk flygtning i 1984. Han har arbejdet som lærer, vejleder, skoleleder og har skrevet 8 bøger, de er både på dansk og tyrkisk. Han har også oversat mange dansk digt til tyrkisk og omvendt. Han har stået for dansk-tyrkiske digteaftener arrangementer mere end 30 år, hvor danske og tyrkiske digtere mødtes til arrangementet både i Danmark og i Tyrkiet.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *