Marianne Larsen: En af landets bedste digtere

Med en særskilt sproglig bevidsthed har Marianne Larsen skrevet over fyrre digtsamlinger. Selv ser hun sit forfatterskab som en lang fortløbende proces, hvor den ene bog er en forudsætning for den næste.

Foto: Huseyin Duygu

Marianne Larsen er en dansk digter. Hun er født i 1951 i Kalundborg og opvokset i landbohjem på Røsnæs. Hun blev i 1970 sproglig student fra Kalundborg Gymnasium og læste dansk på Københavns Universitet og siden litteraturvidenskab og kinesisk.

Studentereksamen fra Kalundborg Gymnasium 1970. Flyttede derefter til København. Læste et par år dansk og kunsthistorie på Københavns Universitet; skiftede derefter studium, og studerede litteraturvidenskab og kinesisk i lidt over tre år.

Skrev samtidig digte og kortprosa, og oversatte, og fik udgivet bøger på Borgens Forlag. Efter tildeling af Statens Kunstfonds treårige legat i 1975 tog forfatterarbejdet over, og universitetsstudierne nåede ikke at blive færdiggjorte.

Debuterer i tidsskriftet Hvedekorn med en kortprosatekst i 1968. Får derefter digte trykt i de følgende numre af Hvedekorn.

Første digtsamling: Koncentrationer, der bryder med realismen og udforsker det uforudsigelige, udkommer på Borgens Forlag 1971. Oprindeligt publiceret af forfatternet Kalundborg.

Med en særskilt sproglig bevidsthed har Marianne Larsen skrevet over fyrre digtsamlinger. Selv ser hun sit forfatterskab som en lang fortløbende proces, hvor den ene bog er en forudsætning for den næste.

Denne proces tager sit udspring i en klaustrofobisk, surrealistisk drømmeskrift, men udvikler sig til kritik af magtsprog, til feminisme, til forsvarsskrifter for de syge, ensomme og udsatte, og videre derfra.

Det er den stærke sociale nerve, som er kernen i forfatterskabet. De enkelte bøger præsenterer et alsidigt genrevalg og benytter varierende teknikker, også inden for det enkelte digt. Intet er givet på forhånd. Forandring er mulig, og håbet stråler i mange retninger.

LÆS:  Forfatteren Henrik Nordbrandt er død - 77 år

FUGL OG RAADIOVIS

der sad en fugl
i et gammelt grantræ

en bogfinke
lidt efter var den væk
– økonomisk kriminalitet
– narkotisk kriminalitet
– kommerciel kriminalitet
– ministeriel kriminalitet
– pornografisk kriminalitet
– militaristisk kriminalitet
har taget de!
tænkte jeg
som hørte radioavis
det var en bogfinke
lidt efter var den væk

SKYGGEDAG

jeg knoklede
med skyggeformationer
savede skyggegrene til
tændte skyggeild
varmede talrige skyggetimer op
ved min krop og dens skygge

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Huseyin Duygu, er cand.pæd i pædagogik, forfatter og dansk/tyrkisk oversætter. Han er født i Tyrkiet i 1960. Han kom til Danmark som politisk flygtning i 1984. Han har arbejdet som lærer, vejleder, skoleleder og har skrevet 8 bøger, de er både på dansk og tyrkisk. Han har også oversat mange dansk digt til tyrkisk og omvendt. Han har stået for dansk-tyrkiske digteaftener arrangementer mere end 30 år, hvor danske og tyrkiske digtere mødtes til arrangementet både i Danmark og i Tyrkiet.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *