Den norske lingvigst og tyrkolog Bernt Brendemoen er død.

Den norske lingvist, professor i kulturstudier og orientalsk filologi ved universitetet i Oslo, Bernt Brendemoen,  døde søndag den 9. marts.
Foto: Haber.dk

Af Cevdet KOCAMAN
cevdet@danturk.com 

Den norske tyrkolog, lingvist professor Bernt Brendemoen, der har bidraget væsentligt til det tyrkiske sprog med sine undersøgelser, døde i en alder af 76 år.

Bernt Brendemoen blev født den 10. januar 1949 i Oslo, Norge. Han blev kandidat fra Universitetet i Oslo i 1967. Mellem 1967 og 1974 studerede han klassisk filologi (græsk og latin) ved Universitetet i Oslo og tyrkologi ved Universitetet i Uppsala i Sverige.

Han fortsatte sine akademiske bestræbelser mellem 1974 og 1976 ved Institut for Tyrkologi på Universitetet i Istanbul. Han afsluttede sin forskning med sin afhandling “Tyrkiske transkriptionstekster i Topkapi Paladset i Istanbul”, som blev præsenteret for videnskaben i 1977, hvilket gav ham sin første akademiske titel som magister.

Mellem 1978 og 1980 arbejdede han som forsker ved det norske Forskningsrådets Humanistiske afdeling (NAVF).

I 1979 tilbragte han et år i Trabzon i den nordøstlige del af Tyrkiet for at indsamle materiale om fonem- og formkendskabet i tyrkiske dialekter langs den østlige Sortehavskyst. Under sit arbejde udgav han i 1992 værket “Tyrkisk Grammatik”, hvor han undersøgte den tyrkiske grammatiske struktur. Resultaterne af hans forskning i Trabzon blev samlet i to bind med titlen “Trabzons tyrkiske dialekter: Deres fonologi og historiske udvikling”, som blev udgivet i 2002.

Mens han fortsatte sit arbejde med det tyrkiske sprog og kulturen, fulgte han i 1983 pædagogikkurser på Universitetet i Oslo. Kort tid efter begyndte han at undervise i tyrkisk til universitetsstuderende.

I 1985 modtog han en fremragende pris fra Universitetet i Istanbul for sin indsats inden for tyrkologi.

LÆS:  Norge udviser 15 russiske diplomater for spionage

Brendemoen, der har underskrevet adskillige betydningsfulde værker og især har uddannet adskillige studerende inden for tyrkologi, arbejdede som gæsteprofessor ved Goethe Universitetet i Frankfurt i 1991 og ved Johannes Gutenberg Universitetet i Mainz i 2001-2002.

I august 2001 opnåede han graden doctor philosophiae og blev året efter forfremmet til professor i tyrkologi ved Universitetet i Oslo.

I 2010 blev han tildelt en fremragende pris af det tyrkiske udenrigsministerium. Som en hyldest til forskeren udgav hans tyrkiske og udenlandske akademiske venner i 2018 en hyldestbog med titlen “Building bridges to Turkish. Essays in honour of Bernt Brendemoen”.

Brendemoen har bidraget til adskillige studier i forskellige områder ud over det tyrkiske sprog i Tyrkiet, såsom Chagatai og Karaman-tyrkisk.

Bernt Brendemoen, udtrykte sin kærlighed til tyrkisk når som helst og argumenterede for, at tyrkisk har potentiale til at være et universelt sprog.

I 1999 oversatte Brendemoen Orhan Pamuks roman “Kara Kitap” til norsk under titlen “Svart Bok”. Brendemoen udgav også en tyrkisk-norsk ordbog i 2013.

Brendemoen har været medlem af det norske Videnskabsakademi.

I 1995 lavede Danturk.com’s redaktør, Cengiz Kahraman, et interview med den norske lingvist og turkolog Bernt Brendemoen i København for den tyrkiske avis, Milliyet. Interviewet handlede om det tyrkiske sprog og Orhan Pamuks bog ‘Den sorte bog’, som er oversat til norsk af Brendemoen. Foto: Haber.dk

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Kunstmaler og jurist Cevdet Kocaman er født i Edirne i Tyrkiet i 1951. Cevdet Kocaman blev uddannet som jurist fra Istanbul juridiske fakultet i 1972 og arbejdede som advokat i Edirne indtil 1975, hvor han blev optaget på «the Advanced Art Department at the Istanbul Academy of Fine Arts» . I Danmark studerede Cevdet Kocaman på Den danske design skole (Skolen for brugskunst) mellem 1986 og 1990. Cevdet Kocaman har arbejdet som rådgiver i det Tyrkiske Kulturministerium og som Kulturattache ved den Tyrkiske Ambassade i København.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *