Norge udviser 15 russiske diplomater for spionage

Norge udviser 15 russiske diplomater anklaget for spionage, Moskva truer med gengældelse

Foto: AA

Af Meral BALLEGAARD

Den norske regering meddelte, at 15 diplomater, der arbejdede på den russiske ambassade i Oslo, blev udvist for “spionage”.

Det skriver det norske udenrigsministerium.

Udenrigsminister Anniken Huitfeldt sagde, at beslutningen var en “vigtig foranstaltning” for at bekæmpe russiske efterretningsaktiviteter i landet.

Hun sagde, at russiske diplomater for “uønskede” i Norge og bør forlade landet så hurtigt som muligt.

– Vi vil ikke udstede visum til efterretningsofficerer, der kommer til Norge, sagde Huitfeldt.

Ministeren præciserede ikke beslutningen om at udvise disse mennesker. Men hun mener at de har handlet på måder, som ikke er forenelige med deres diplomatiske status. Landetsinterne efterretningstjeneste, PST, vil give de nødvendige svar.

– Vi taler ikke om almindelige diplomater, men om efterretningsofficerer under diplomatisk forklædning. Deres aktiviteter udgjorde en trussel mod norske interesser, sagde udenrigsministeren.

Den norske avis “VG” pegede på antallet af russiske diplomater, der blev udvist, og bemærkede, at det er første gang, at et skandinavisk land har udvist et så stort antal russiske diplomater på én gang.

Ifølge avisen arbejder omkring 40 personer på den russiske ambassade i Oslo og konsulaterne i Kirkenes og Barentsburg, herunder de diplomater, der blev udvist.

LÆS:  Fire russere anholdt for ulovlige fotos i Norge

Rusland vil gøre gengæld mod Norge

Det russiske udenrigsministerium advarede om gengældelse mod Norges beslutning.

Talsmand for det russiske ambassade i Oslo, Timur Chekanov, kalder den norske regerings beslutning for “et ekstremt fjendtligt skridt”.

Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau, Anatolien.

I mellemtiden svarede Huitfeldt senere på et spørgsmål om Ruslands beslutning om gengældelse.

– Der er ingen grund til, at Moskva skulle tage et skridt i den retning, Vores diplomater udspionerer ikke Rusland, udtalte udenrigsminister Huitfeldt.

Russer får 90 dages fængsel for at flyve med drone i Norge

I Norge er der i løbet af det seneste års tid blevet anholdt flere russere på mistanke om spionage eller lignende aktivitet. Sidste år udviste Norge 3 russiske diplomater for angiveligt at være efterretningsofficerer.

Norge er medlem af NATO og har en 198 kilometer lang fælles grænse med Rusland.

meral@danturk.com

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *