Vikingeskibet Saga Farmann vil “overvintre” i Istanbul

En  af verdens vigtigste opdagelse, vikingeskibet Saga Farmann fra vikingetiden skal overvintre i Istanbul
Vikingeskibet Saga Farmann har været på besøg i IStanbul siden begyndelsen af august og vil overvintre i  Istanbul indtil april.  -Foto: AA

Af Cevdet KOCAMAN
cevdet@danturk.com

Vikingeskibet Saga Farmann vil overvintre på Golden Horns skibsværft, Istanbul, efter det blev udstillet i 3 måneder på Rahmi Koc museet i Istanbul. Derefter vil skibet sejle til Middelhavet og fuldføre vikingernes historiske handelsrejse.

Vikingeskibet, Saga Farmann, ankom til Istanbul i begyndelsen af august i år efter en lang rejse på ca. 90 dages sejle tur med en besætning på 12. Det vil fortsat opholde sig som gæst i Istanbul, da den ikke er egnet til at sejle i vintersæsonen.

Foto: AA

Saga Farmann, der er helt håndlavet af træ og smedejernsmaterialer og produceret ved at overholde gamle teknik, vil gennemgå ugentlige kontrol af et særligt hold på Golden Horns skibsværft indtil april næste år.

Efter det sidste vedligeholdelsesarbejde udført af skibets besætning og tekniske personaler i april næste år vil Saga Farmann sejle igen til Middelhavet og derefter til Norge ved at følge den handelsrute, som vikingerne fulgte for 13 århundreder siden.

Foto: AA

Skibet er planlagt til at sejle gennem kystbyerne i Grækenland, Adriaterhavet, Italien, Tunesien, Frankrig og Spanien via Basbaroshavet og Dardanellerne og krydse Gibraltarsundet til sit sidste stop, Tønsberg.

Saga Farmann, et vikingeskib bygget i Tønsberg, Norge og det er en kopi af Klåstadskibet fra det 10. århundrede e.Kr. og opdaget under arkæologiske udgravninger i 1893 i Klåstadkilen uden for Larvik i Norge, men først udgravet i 1970.

Skibet regnes for Norges fjerde vikingeskib. Det er samtidig det tredje af Vestfolds vikingeskibe. Kopien er lavet på Vikingodden i Tønsberg og blev søsat på Tønsberg Vikingfestival 6. september 2018.

LÆS:  Performance med Deniz Eroglu i Ishøj By Center
“Interessen for vikinger i Tyrkiet er virkelig overraskende”
Foto: AA

Nordmanden Lars Bill er en af projektlederne og kaptajnen på Saga Farmann.

Han siger, at de kom til Istanbul ved at følge ruten for den handelsrejse som vikingerne foretog til Istanbul for århundreder siden, til det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Ageny.

Ifølge Anadolu Ageny er kaptajn Lars Bill meget glad for interessen på udstilling på Rahmi M. Koc Museet, hvor skibet blev udstillet i 3 måneder.

Foto: AA

– Vi er blevet meget godt modtaget i Istanbul. Vikingerne kom meget ofte til Miklagard for at handle. Vikingerne brugte Miklegard for Istanbul, som betyder storby. Vi har en fælles historie. Interessen for vikinger i Tyrkiet er virkelig overraskende. De unge gik om bord og mærkede på miljøet og tog selfies. Her duftede de til træet, ligesom de ville have følt det på et vikingeskib for 1.000 år siden. Det var en meget speciel oplevelse for dem, fortæller Lars Bill.

Foto: AA

Han fortæller at de har mulighed for at beskytte skibet her om vinteren, før de sejler videre til Middelhavet. – I april kommer vi tilbage til Istanbul som et team. Vi vil male og de endelige reparationer. Da det er et skib lavet af træ, skal det forblive i vandet. Vi vil ikke have, at det skal tages op af vandet og efterlades i solen, siger han.

– Tyrkerne hjalp os meget, de var meget venlige. Vi mødte mange mennesker ikke kun embedsmænd, men også i restauranter og hoteller. Vi forklarede, at vi kom med et vikingeskib og sludrede. Det var en stor oplevelse for os.

LÆS:  Kunstig intelligens får hver tredje til at bekymre sig om sit job
Foto: AA

Vi vender tilbage ad den rute, vikingerne brugte

Den norske kaptajn Lars Bill understregede, at vikingernes historiske rute er en kilde til inspiration og vejledning for dem.

– Vi har mange ideer til returruten. Vi forlader Basbaroshavet og sejler til Italien. Vi sejler rundt om kysten. Måske tager vi til Afrika, Tunesien. Ligesom vikingerne. Vi vil forsøge at sejle gennem Middelhavet på en rute, der ligner de ruter, som vikingerne brugte. Uanset hvor vi sejler, vil vi introducere skibet til folk, fortalte han.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *