Tesla-krisen breder sig: Danmark og Norge beslutter at støtte strejken

Strejken, der brød ud i oktober på Teslas fabrikker i Sverige, fik støtte fra danske og norske fagforeninger. Fellesforbundet i Norge giver bilfabrik en frist til 20. december til at indgå overenskomst i Sverige.
Foto: AA

Af Danturk.com

Efter elbilgiganten Tesla har nægtet at indgå en overenskomst for sine ansætte på sine fabrikker i Sverige og gik i strejke i oktober, tilslutter danske og norske fagforeninger sig at støtte strejken i Sverige.

Norges største fagforbund vil sætte gang i en boykot mod bilfabrikken Tesla i Sverige, hvis ikke Elon Musks selskab seneste 20. december har indgået en overenskomstaftale i nabolandet.

Det er Fellesforbundet, der svarer til Dansk Metal, som bebuder aktioner, skriver avisen den norske næringslivsavis, E24.

Beskeden kommer, dagen efter at den danske fagforening 3F Transport har varslet sympatiaktioner til fordel for IF Metall i Sverige inden for to uger.

Kommer det dertil, vil både det norske og danske fagforbund gå i aktion samme dag – fire dage før jul.

Tesla har nægtet at indgå en overenskomst for sine ansætte i Sverige. Lige som Tesla nægter det overalt i verden, hvor bilfabrikken opererer. Tesla har derfor været ramt af en strejke i det svenske siden oktober.

Mens den svenske fagforenings kamp mod Tesla fortsætter, udtalte Danmarks største fagforening, 3F Transport formand, Jan Villadsen, at de støtter strejken i Sverige.

– IF Metall og svenske arbejdere kæmper en ekstremt vigtig kamp lige nu. Når de beder os om støtte, tager vi selvfølgelig del i denne kamp. Havnearbejdere og chauffører ikke længere vil hjælpe med at losse og transportere biler fra Tesla, der skal videre til Sverige, sagde Jan Villadsen.

LÆS:  Præsident Erdogan giver grønt lys til at få Finland med i Nato

Han sagde, at Danmarks sympatihandling havde til formål at lægge mere pres på Tesla for at komme til forhandlingsbordet.

– Selv om man er en af de rigeste i verden, kan man ikke lave sine egne regler, sagde Villadsen og tilføjeder: »Vi har nogle aftaler på arbejdsmarkedet i Norden, og hvis man vil drive forretning her, skal man overholde dem.«

Ifølge den skandinaviske arbejdsmodel fastsættes løn og arbejdsvilkår i de fleste virksomheder på nationalt plan mellem fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer. Begge sider tilskriver dette det lavere niveau af strejker i Europa sammenlignet med lande med mindre fagforeningsdannelse, såsom Tyskland og Frankrig.

Norsk fagforening tilslutte sig skandinavisk boykot af Tesla

– I Norden er der bred enighed om betydningen af et godt organiseret arbejdsliv, siger Fellesforbundets leder, Jørgen Eggum.

Eggum vil ikke endnu ikke sige, hvilke aktioner hans fagforening planlægger i Norge.

– Det er et klart signal til Tesla om, at der ikke kan transporteres svenske Teslaer gennem Norge. Det vil i så fald blive mødt med aktioner, og vi vil tage de forholdsregler, der er nødvendige, siger han.

– Retten til en overenskomst er selvsagt en del af vores arbejdsliv, og vi kan ikke acceptere, at Tesla stiller sig uden for dette, påpeger Eggum.

‘TRUER DEN ØKONOMISKE MODEL’

Marie Nilsson, forkvinde for fagforeningen IF Metall og bag Tesla-strejken, fortalte Financial Times, at den svenske model, der blev udviklet i 1930’erne, er central for landets velstand, hvor arbejdsgivere og fagforeninger træffer fælles beslutninger på arbejdsmarkedet.

– Hvis man ser på det her fra et langsigtet perspektiv, kan det være en trussel mod den svenske model. Det er virkelig vigtigt for os, sagde hun.

LÆS:  Torsdag trådte en ny terrorlov i kraft i Sverige

Svenske havnearbejdere har allerede nægtet at losse Tesla-biler.

– Solidaritet er hjørnestenen i fagbevægelsen og rækker ud over grænserne. Derfor bruger vi de værktøjer, vi har til rådighed, til at sikre overenskomster og rimelige arbejdsvilkår, fortalte hun.

Teslas administrerende direktør Elon Musk kaldte strejkerne “vanvittige” og sagde: “Jeg er ikke enig i ideen om en fagforening. Jeg kan ikke lide noget, der skaber noget som herrer og bønder,” sagde han.

Tesla sælger omkring dobbelt så mange biler i Norge som i Sverige.

Elon Musk regnes som verdens rigeste mand. Ud over Tesla står han blandt andet bag SpaceX, X som tidligere hed Twitter, og satellitselskabet Starlink.

Kilder: Ritzau / E24 / Den tyrkisken avis Sözcü

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *