Torsdag trådte en ny terrorlov i kraft i Sverige

I Sverige trådte en ny terrorlovgivning i kraft torsdag, Nu håber man nu i Sverige på, at den nye lov er nok til, at Tyrkiet godkender svensk ansøgning om NATO-medlemskab. Den ny antiterrorlov giver hårdere straffe, hvor den grundlæggende maksimale straf er fire års fængsel.

©AA

Af Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com

Nu vil Sverige slår hårdere ned på terrorisme og håber på Tyrkiets accept. En ny terrorlovgivning trådte i kraft torsdag i Sverige, som er ‘den sidste del’ af aftalen mellem Sverige og Tyrkiet.

Det skriver Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, i avisen Financial Times.

I Sverige håber man nu på, at den nye antiterrorlov skal tilfredsstille Tyrkiet og give Sverige adgangsbilletten til forsvarsalliancen. Nemlig spørgsmålet om et svensk Nato-medlemskab.

Forfatningsændringen blev godkendt af den svenske rigsdag den 3. maj.

Loven var et af Tyrkiets hovedkrav for ratificering af Sveriges NATO-medlemskab.

©AA

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Ajansi sagde den svenske udenrigsminister Tobias Billström til Dagens Nyheter, efter at den var blevet godkendt af parlamentet, at loven ville træde i kraft den 1. juni.

Billström erklærede, at Tyrkiets forbehold ville blive mødt med den nye straffelov.

– PKK’s aktiviteter på vores territorium er meget omfattende. Der gøres en stor indsats for at finansiere terroraktiviteter mod Tyrkiet. De bruger også vores jord som base til at sælge stoffer og skaffe penge på forskellige måder, der skader det svenske samfund. Det faktum, at de bruger det til terrorisme i et andet land, betyder ikke, at vi tager disse aktiviteter mindre alvorligt.

Det sagde Billström med henvisning til terrororganisationen PKK/YPG’s aktiviteter i Sverige.

LÆS:  Har du skrivelyst i blodet?
©AA

Den nye antiterrorlov

Grunden til, at Tyrkiet ikke har givet grønt lys til Sverige endnu, er, fordi de kritiserer Sverige for at huse medlemmer af den kurdiske terrororganisation, PKK, som man i årevis har forsøgt at bekæmpe i Tyrkiet.

Den nye lov lukker blandt andet et smuthul i Sveriges antiterrorlov, så det nu også er ulovligt at være med i en terrororganisation. Loven retter sig også mod personer, der økonomisk støtter andres deltagelse i terrororganisationer eller offentligt opfordrer eller rekrutterer andre til at tilslutte sig. Herudover giver den hårdere straffe, hvor den grundlæggende maksimale straf er fire års fængsel.

Hvis der er skærpende omstændigheder, vil straffen for disse forbrydelser være mindst 2 og højst 8 års fængsel. Hvis der er skærpende omstændigheder for disse forbrydelser, foreskrives en fængselsstraf på 1,5 år til 7 år.

Udover de hårdere straffe, så skal det også være ulovligt at håndtere udstyr, organisere mødesteder, passe børn, lave mad og sørge for transport for terrororganisationer.

Loven giver myndighederne meget bredere beføjelser til at tilbageholde og retsforfølge personer, der finansierer eller på anden måde støtter terrororganisationer.

Loven gælder for alle terrororganisationer

©AA

Financial Times skriver Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, at den nye antiterrorlov gælder alle terrororganisationer – her nævner han specifikt også PKK.

Statsministeren skriver også, at den nye lovgivning vil få betydning for Sveriges internationale samarbejde med EU og NATO.

– At imødegå truslen kræver intensive nationale og internationale bestræbelser. Sveriges nye forbedrede lovgivning vil lette vores samarbejde med Tyrkiet samt med andre NATO- og EU-lande, skriver Ulf Kristersson i Financial Times.

Udmeldingen fra statsministeren kommer efter et møde mellem USA’s udenrigsminister, Anthony Blinken, og den svenske statsminister tirsdag. I en fælles pressekonference efter mødet opfordrede Blinken igen Tyrkiet til at fremskynde processen og godkende Sverige så hurtigt som muligt.

LÆS:  Lige mange drab i Danmark og Sverige – men stor forskel på, hvem der dræbes

Kilder: Det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Ajansi, dr.dk, Ritzau, Financial Times

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Cengiz Kahraman startede sit journalistiske virke i 1992 i det tyrkiske dagblad Milliyet og har været korrespondent for en række tyrkiske dagblade i Istanbul og i Frankfurt indtil slutningen i halvfemserne. Han har arbejdet i DR International som nyhedsoplæser på tyrkisk og arbejdede som freelance reporter i kort tid hos BBC World Turkish Service i København. Cengiz Kahraman der begyndte at arbejde i Politiken i 2002 og har været redaktør for den ugentlige nyhedsavis Haber, der blev udgivet på tyrkisk og dansk i Politiken. Siden slutningen af 2004 har stået for udgivelsen af Haber, som udkom hver måned og gratis distribueret landsdækkende, derefter som en netavis.. I 2008 ståede bag Cengiz Kahraman udgivelsen af den danskarabiske avis Alkhabar med støtte fra Integrationsministeriet og Dagbladsnævnet og Gazette (dansksproget månedsblad og internetavisen, gazette.dk). Cengiz Kahraman har læst Film og Medievidenskab ved Københavns Universitet i BH. Han har også distribueret tyrkisk film i mange år i Danmark og i 2007 og i 2012 arrangeret "Cinematurca – Tyrkiske Filmdage". I dag er han redaktør og indehaver af HCK Media, der udgiver internet aviser "Danturk.com og Haber.dk".

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *