Forholdet mellem Danmark og Tyrkiet strækker sig over 250 år

Den første Handels-og venskabstraktat mellem Danmark og Tyrkiet i 1756

Af Meral BALLEGAARD
meral@danturk.com

De officielle forbindelser mellem Tyrkiet og Danmark begyndte med venskabs- og handelstraktaten, der blev underskrevet den 14. oktober 1756.

Tyrkiet var blandt de lande, som Danmark var interesseret i handel med. På det tidspunkt blev Tyrkiet kaldt “det osmanniske rige” og sultanen, der regerede i det osmanniske land fra 1754 til 1757, blev kaldt Osman 3.

Handels-og venskabstraktat mellem Danmark og Tyrkiet i 1756.

Kong Frederik 5 har sendt en embedsmand til Tyrkiet. Opgaven var ikke så nemt, men efter utallige høflighedsvisitter lykkedes det, og forhandlinger var på plads for at knytte bånd mellem Danmark og Tyrkiet: En handels- og venskabstraktat mellem Frederik 5. og 3. Osman blev underskrevet i året 1756.

Efter denne aftale åbnede Danmark en ambassade og 35 konsulater i det osmanniske rige.

I årene 1827, 1841, 1859 og 1862 blev aftalerne underskrevet om handel og økonomi og om regulering af osmanniske handelsskibes adgang til Danmarks strædet.

Fra og med år 1926 blev aftalerne, herunder inden for handel, told, kommunikation og samarbejde mod smugling og investeringer, underskrevet i de forskellige år under Republikken Tyrkiet.

Mange danske civile, forfattere og videnskabsmænd kom til det osmanniske land for at rejse eller udføre videnskabelige undersøgelser. Maler Melchior Lorck, forfatter H.C. Andersen, sprogforsker Johannes Ostrup, biolog Johannes Schmidt og arkæolog Karl Frederik Kinch er de vigtigste af dem.

Der var ikke særlig mange videnskabsmænd i den osmanniske periode, der besøgte Skandinavien. Men senere tog nogle få intellektuelle som forfatterne Selim Sırrı Tarcan og Ahmed Mithat Pasha til Skandinavien, og skrev om deres oplevelser i Danmark.

LÆS:  Lækkede dokumenter: Rusland ville udnytte Paludans koranafbrændinger
dav

HC Andersen rejste på det franske dampskib “Rhamses” i 1841 i spændt forventning til Konstantinopel. Andersen skrev senere en bog kaldet “en digters bazar” og beskrev sit møde med byen.  Øst og Europa mødes ved den store bazar i hans bog. Andersen har beskrevet i denne bog: “Tyrkere er de bedstemodige, mest ærlige mennesker.”

Danmark har haft en pavillon på den internationale messe i Izmir i det tidlige republiksår i Tyrkiet. Kampsax var en af de danske firmaer der har lagt skinner 1000 km jernbane fra Istanbul mod øst (1927-32). Kampsax har påtaget sig opgaver for den tekniske udvikling af tyrkiske republik, og har været med til at modernisere og udvide fem havnefaciliteter i Tyrkiet som rådgivende ingeniør.

Det handelsskib “Omsk” sejlede fra København i 1893. Det fik lov til at passere Sortehavet med våben og ammunition til Rusland, mens det andet danske skib ved navn “Tomson” leverede forsyninger til armenierne i Batumi ad samme rute. Det Danske Rødekors har været aktiv i det østlige del af Tyrkiet under 1. verdenskrig.

Arbejdskraften fra Tyrkiet har bidraget Danmarks industri siden 1960’erne, og der har været adskillige kulturelle og handelsmæssige forbindelser mellem Danmark og Tyrkiet siden 1756.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *