Den legendariske smag af tyrkisk køkken

Karniyarik er en af ​​de vigtigste aubergineretter i det tyrkiske køkken. Ud over hovedingrediensen, aubergine, bruges løg, peber, tomat og hakket kød også til fremstillingen. En lignende aubergine-ret er Imambayildi. Forskellen mellem Imambayildi og Karniyarik er, at den ikke indeholder kød og serveres ved stuetemperatur.

Af Meral BALLEGAARD
meral@danturk.com

Karniyarik er en ret, der findes i det tyrkiske køkken bestående af aubergine fyldt med en blanding af sauterede hakkede løg, hvidløg, sort peber, tomater, valgfri grøn peber, persille og hakket kød. En lignende ret er İmambayildi, som ikke inkluderer kød og serveres ved stuetemperatur eller varm.

Karniyarik betyder bogstavelig talt ‘opsprættet bug’. Det vil sige, at auberginens ‘mave’ sprættes åben og fyldes med en lækker kødstuvning.

Karniyarik kom frem med sin smag, især på osmanniske borde, og er også kendt som en paladsret blandt offentligheden. På det tidspunkt skabte folket retten “Imambayildi” som ækvivalent til denne legendariske paladsret.

Forskellen mellem de to; Karniyarik er fyldt med hakket kød og Imambayildi er fyldt med grøntsager.

Karniyarik går helt tilbage til Seljukkerne. Seldsjukker var et tyrkisk dynasti, der herskede i Persien og Forasien i 11.—13. århundrede e.Kr.

Ifølge et rygte antages det, at den er lavet til en Seljuk-emir, der elskede aubergine meget. Karniyarik er kendt som delikatessen i Sivas-regionen i det central del af Tyrkiet, fordi den pågældende Seljuk-emir boede omkring Sivas.

I Danmark kan man nemt købe alle ingredienserne til at lave Karniyarik.

Efter at auberginerne er skrællet, deles de på midten og lader dem stege. Tilbered imens en morter bestående af hakket kød, tomater, løg og salt. Denne blanding fyldes i hullerne i midten af ​​auberginerne. Auberginerne tilberedt på denne måde lægges på en bakke. Tomater og eventuelt peberfrugt lægges ovenpå og efterlades til kogning.

LÆS:  Tyrkiet afspærrede Dardanellerstrædet under naturbrande

Imambayildi er en ret fra det tyrkiske køkken, som også er populær i Grækenland. Rettens særprægede navn betyder at Imamen der besvimede.

Hovedingrediensen er aubergine, der udhules og fyldes med en sauce bestående af tomat, løg, hvidløg, aubergine og ikke mindst store mængder olivenolie. Det hele bages i ovnen og serveres ved stuetemperatur.

Det stammer eftersigende fra en gammel tyrkisk historie om en imam der besvimede af glæde ved den lækre duft, da han fik retten serveret af sin kone. Andre hævder at besvimelsen skete da han hørte hvor meget olivenolie, der skulle bruges til retten. En tredje forklaring går på at en imam giftede sig med datteren til en olivenoliehandler. Medgiften lød på 12 tønder af den fineste olivenolie. Hver aften efter brylluppet tilberedte hun en aubergineret med tomater og løg. Den 13 dag var der ingen aubergineret på bordet. Da manden fik at vide, at der ikke var mere olivenolie tilbage, besvimede han.

Fyldte auberginer med oksekød: ”Karniyarik”

Ingredienser (til 4 personer):

-4 stk. medium str. Aubergine
-3 spiseskefulde olivenolie
-1 stort løg
-3 fed hvidløg
-300 gram hakkekød
-1 stor tomat
-2 grønpeber
-1/4 bundt persille
-1 tsk. salt
-1/2 tsk. sort peber
-1 tsk. spidskommen, stødt
-1 tsk. paprika
-1 tsk. kanel

  1. Skræl det mørke skind af auberginerne på langs med mellemrum.
  2. Steg auberginerne med lidt i olie i en dyb pande. Lad auberginerne sidde, få en bakke med køkkenrulle til at dræne overskydende olie af eller smør indersiden af auberginerne med lidt olie og bag dem i ovnen ved 200 grader i 20 minutter.
  3. Skær skindet af tomaterne i tern og de grønne peberfrugter i tynde skiver.
  4. Kom olivenolien i gryden med løg og hvidløg.
  5. Kom hakkekødet i gryden. Steg kødet til væden fra tomaterne er fordampet.
  6. Tilsæt persillen til sidst og bland i gryden.
  7. Tag auberginerne i ovnen. Åbn den midterste del ved hjælp af en ske og tilsæt øksekødet, du har forberedt i gryden.
  8. Bag de fyldte auberginer 30 minutter på næstnederste rille i en 170 grader forvarmet ovn. ​
LÆS:  Han observerer tingene udefra og afspejler dem i sine digte

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *