Svenske og norske isbræer smeltede med rekordfart sidste år. Eksperter kalder det et tegn på et eskalerende klimakollaps.

Af Danturk.com
Ifølge EU’s jordobservationsprogram Copernicus smeltede gletsjere i Sverige og Norge med hele 1,8 meter i 2024 – det varmeste år, der nogensinde er registreret i Europa. Forskere advarer om, at mange kan forsvinde helt i de kommende årtier.
Klimakrisens konsekvenser mærkes nu dramatisk også i Nordeuropa.
Ifølge data fra EU’s Copernicus-program blev 2024 det varmeste år nogensinde målt i Europa. De ekstreme temperaturer medførte, at gletsjere i Sverige og Norge smeltede med et gennemsnit på 1,8 meter på blot ét år.
Ifølge Euronews, vækker denne udvikling alvorlig bekymring blandt klimaforskere og miljøeksperter. Mange advarer om, at hvis tendensen fortsætter, kan størstedelen af gletsjerne forsvinde i løbet af de kommende årtier.
– Da vi i august nåede frem til Kårsaglaciären, så vi, at hele gletsjerfronten var kollapset. Jeg fik tårer i øjnene. Hvordan kunne den forsvinde så hurtigt? Vi er nødt til at passe på de små gletsjere – de er afgørende for alt: landbrug, energi, drikkevand, beskriver den svenske glaciolog Erik Huss sine observationer i felten med stærke følelser.
Årets kraftige snefald har ifølge eksperter givet gletsjerne en midlertidig pause, men ifølge professor Nina Kirchner fra Stockholms Universitet er dette blot en illusion:
– Snevejret må ikke narre os. Det ændrer ikke det langsigtede billede. Gletsjerne i Sverige vil fortsætte med at smelte, siger hun.
Selvom gletsjernes tilbagegang i sig selv er en del af Jordens naturlige klimacyklus, vurderer forskerne, at det tempo, hvormed afsmeltningen sker i dag, overstiger naturens evne til at tilpasse sig.
Ifølge Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) stammer omkring 70 % af verdens ferskvand fra gletsjere og sne. Disse kilder er ikke blot essentielle for drikkevand, men også for landbrug, energiproduktion og økosystemer.
I dag findes der over 275.000 gletsjere i verden, som dækker et areal på ca. 700.000 kvadratkilometer og rummer over 170.000 kubikkilometer is. Ud over deres rolle i vandkredsløbet gemmer gletsjere også unikke arkiver over Jordens klima- og menneskehistorie.
Når gletsjerne trækker sig tilbage, mister vi ikke kun uerstattelige videnskabelige data, men også økosystemer, der har taget tusinder af år at udvikle. Det truer den globale biodiversitet og forstyrrer den skrøbelige økologiske balance.
WMO advarer om, at hvis opvarmningen fortsætter i det nuværende tempo, vil fire ud af fem svenske gletsjere være væk eller drastisk reduceret inden år 2100.