Den tyrkiske udenrigsminister Hakan Fidan antyder, at Tyrkiet ville have valgt anderledes, hvis landet var blevet EU-medlem. Nu rettes blikket mod nye økonomiske og politiske partnerskaber.
Af Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com
Tyrkiets udenrigsminister Hakan Fidan udtalte, at Tyrkiet ville have forfulgt andre muligheder, hvis landet var blevet EU-medlem. Nu overvejes nye alliancer for at styrke landets økonomiske og politiske position.
Udenrigsminister Fidan bekræftede onsdag, at Tyrkiet aktivt søger nye globale alliancer, herunder medlemskab i den Rusland-ledede BRIKS-gruppe.
Dette kommer i kølvandet på Tyrkiets langvarige, men nu stagnerede ambitioner om EU-medlemskab.
I et interview med det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu udtalte Fidan, at Tyrkiet måske ikke ville have set mod nye alliancer som BRIKS og Sammenslutningen af Sydøstasiatiske Nationer (ASEAN), hvis deres økonomiske integration med EU var blevet afsluttet med fuldt medlemskab.
EU-forhandlingerne i dvale
– Tyrkiet handlede i god tro i forhold til sine ambitioner om fuldt EU-medlemskab siden 1987,” sagde Fidan, men erkendte, at forhandlingerne nu er gået i stå.
Som resultat har Ankara set sig nødsaget til at kigge mod nye alliancer for at sikre sin økonomiske og politiske position.
– Hvis vores økonomiske integration med EU var blevet kronet med medlemskab, som nu kun er på niveau med toldunionen, ville vi måske ikke være på udkig efter sådanne muligheder,” forklarede udenrigsministeren.
Nye strategiske alliancer
Fidan understregede vigtigheden af, at hvert land danner økonomiske, sikkerhedsmæssige og politiske alliancer for at kunne håndtere nutidens globale udfordringer. Han pegede på Tyrkiets lange tradition for at danne strategiske partnerskaber og understregede, at magtbalancen i verden er i konstant udvikling.
– Vi ser, at magtmatricen konstant udvikler sig, især i den nuværende verden, hvor der er cirka 200 nationalstatslige aktører,” tilføjede Fidan.
Han fremhævede, at intet land kan håndtere globale kriser alene uden at betale en høj pris.
BRIKS som alternativ
BRIKS, som blev grundlagt i 2006 og oprindeligt bestod af Brasilien, Rusland, Indien og Kina, har siden 2010 inkluderet Sydafrika.
For nylig har gruppen udvidet sin medlemskreds med lande som Iran, Egypten, Etiopien og De Forenede Arabiske Emirater.
BRIKS har til formål at give udviklingslande større indflydelse på verdensscenen som en modvægt til den vestligt ledede globale orden.
Tyrkiets officielle ansøgning om medlemskab blev bekræftet tidligere i september, og landets repræsentanter forventes at deltage i BRIKS-topmødet i den russiske by Kazan i oktober.
Vesten ser ofte BRIKS som en mulig modvægt til NATO, hvor Tyrkiet også er medlem.
Fremtiden for Tyrkiets globale placering
Mens Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan har accepteret invitationen til at deltage i BRIKS-topmødet, indikerer denne udvikling en bredere strategi fra Ankara om at balancere mellem flere globale aktører.
Rusland, Kina og andre lande i BRIKS har taget godt imod Tyrkiets interesse for medlemskab, hvilket peger på en mulig ny retning for Tyrkiets internationale relationer.
Hvordan dette vil påvirke Tyrkiets NATO-medlemskab og dets forhold til EU, vil være et spørgsmål, der vil få stor opmærksomhed i de kommende måneder.