Det dynamiske tyrkiske marked tiltrækker danske investorer

Danske virksomheder fortsætter med at vokse på det tyrkiske marked

Foto: Haber.dkAf Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com

Antallet af danske virksomheder, der investerer i Tyrkiet, stiger dag for dag.

Danske virksomheder, der opererer i Tyrkiet, er typisk aktive inden for sektorer som detailhandel, energi, fødevarer, medicin og skibsfart.

Tyrkiets geografiske placering, voksende økonomi og unge befolkning udgør et attraktivt marked for danske virksomheder.

En af de seneste virksomheder, der har investeret i Tyrkiet, er den dansk-baserede detailkæde Flying Tiger Copenhagen, som for nylig åbnede sin første butik i Istanbul. Virksomheden planlægger at åbne flere butikker i Tyrkiet frem til 2024 og ser Tyrkiet som sit største marked uden for Europa.

Disse virksomheder udnytter både Tyrkiets indenlandske markedspotentiale og landets strategiske position som porten til Europa, Asien og Mellemøsten for at øge deres investeringer.
Danske virksomheders interesse i Tyrkiet er et tegn på, at handels- og investeringsforbindelserne mellem de to lande vil fortsætte med at vokse i fremtiden.

Ifølge Udenrigsministerium udgjorde Danmarks investeringer i Tyrkiet ca. 870 millioner dollars i 2022.

I 2021 beskæftigede 105 danske virksomheder 48.000 personer i Tyrkiet.

Ifølge oplysninger fra Den Tyrkiske Ambassades Handelsråd i København eksporterede Tyrkiet i 2023 varer til en værdi af 1,32 milliarder dollars til Danmark, mens importen fra Danmark beløb sig til 1,22 milliarder dollars.

Tyrkiets andel af Danmarks eksport var 0,9 %, mens importandelen var 1 %. Samlet set steg den bilaterale handelsvolumen mellem Tyrkiet og Danmark til 2,5 milliarder dollars, og dette tal forventes at stige yderligere.

Her er nogle af de vigtige danske virksomheder, der investerer i Tyrkiet:

Lægemidler og bioteknologi
En af de førende globale lægemiddelproducenter, Novo Nordisk, som er pioner inden for behandling af kroniske sygdomme, især diabetes, har fokuseret sine aktiviteter i Tyrkiet på produktion og distribution af insulin.

LÆS:  AYNUR kommer til Danmark

Skibsfart og logistik
Maersk, en af verdens største rederier, opererer i Tyrkiet med fokus på containertransport og havnedrift. Tyrkiets strategiske havne spiller en vigtig rolle i selskabets regionale logistikydelser.

Vedvarende energi (vindenergi)
En anden betydelig dansk virksomhed, der investerer i den tyrkiske vindenergisektor, er Vestas. Tyrkiets vindenergiressourcer er hovedårsagen til Vestas’ investering i landet.

Fødevarer og mejeriprodukter
Den danske mejerigigant Arla Foods opererer i Tyrkiet inden for mejeriindustrien og tilbyder produkter tilpasset det tyrkiske marked i samarbejde med lokale partnere.

Vandteknologi og pumpesystemer
Den danske teknologivirksomhed Grundfos er aktiv i tyrkiske infrastrukturprojekter, især inden for pumpeteknologi og vandforvaltning, og tilbyder løsninger, der sikrer mere effektiv vandbrug og energibesparelser.

Detailhandel
Det dansk-baserede detailbrand Flying Tiger Copenhagen, som er kendt for sine overkommelige designprodukter, åbnede for nylig sin første butik i Istanbul. Virksomheden planlægger at åbne flere butikker i Tyrkiet inden 2024 og ser landet som sit største marked uden for Europa.

Varme, køling og energistyring
Danfoss, en betydelig dansk virksomhed inden for energieffektivitetsløsninger, er aktiv i Tyrkiet med fokus på HVAC-systemer (opvarmning, ventilation og aircondition), køleløsninger og automatiseringsteknologier.

Legetøj, uddannelse og underholdning
Det verdensberømte danske legetøjsfirma Lego har et stort brandkendskab i Tyrkiet. Lego er aktiv på det tyrkiske marked gennem detailforretninger og distributører og har en vigtig rolle inden for uddannelse og legetøj.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Cengiz Kahraman startede sit journalistiske virke i 1992 i det tyrkiske dagblad Milliyet og har været korrespondent for en række tyrkiske dagblade i Istanbul og i Frankfurt indtil slutningen i halvfemserne. Han har arbejdet i DR International som nyhedsoplæser på tyrkisk og arbejdede som freelance reporter i kort tid hos BBC World Turkish Service i København. Cengiz Kahraman der begyndte at arbejde i Politiken i 2002 og har været redaktør for den ugentlige nyhedsavis Haber, der blev udgivet på tyrkisk og dansk i Politiken. Siden slutningen af 2004 har stået for udgivelsen af Haber, som udkom hver måned og gratis distribueret landsdækkende, derefter som en netavis.. I 2008 ståede bag Cengiz Kahraman udgivelsen af den danskarabiske avis Alkhabar med støtte fra Integrationsministeriet og Dagbladsnævnet og Gazette (dansksproget månedsblad og internetavisen, gazette.dk). Cengiz Kahraman har læst Film og Medievidenskab ved Københavns Universitet i BH. Han har også distribueret tyrkisk film i mange år i Danmark og i 2007 og i 2012 arrangeret "Cinematurca – Tyrkiske Filmdage". I dag er han redaktør og indehaver af HCK Media, der udgiver internet aviser "Danturk.com og Haber.dk".

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *