50 skeletter fundet i Odense fra Vikingetid

Museum Odenses arkæologer har i Åsum, øst for Odense, fundet mere end 50 usædvanligt godt bevarede skeletter gravlagt med genstande, der rækker langt uden for landets grænser og som bekræfter, at vikingerne rejste langt for at handle.
Skeletterne er usædvanlig godt bevaret og ligger præcis, som da de blev gravlagt for godt 1100 år siden. Deres placering dokumenteres nøje, inden de tages op til videre analyse af Panum Instituttet i København. Foto: Museum Odense

Af Cevdet KOCAMAN
cevdet@danturk.com

Arkæologer fra Museum Odense har gjort et bemærkelsesværdigt fund i Åsum, øst for Odense, hvor de har opdaget mere end 50 velbevarede skeletter fra vikingetiden.

Disse fund, der også inkluderer genstande fra fjerne lande, bekræfter, at vikingerne havde vidtrækkende handelsforbindelser. Skeletterne er blevet udgravet over de seneste seks måneder.

Det oplyser museet i en pressemeddelelse.

Ifølge arkæolog og museumsinspektør Michael Borre Lundø kan skeletterne give forskerne værdifuld indsigt i, hvordan livet var i 900-tallet, hvor kongerne Gorm og Thyra herskede i Jelling.

De velbevarede rester åbner op for analyser, der kan afsløre detaljer om de afdødes sundhed, kostvaner og oprindelse.

Derudover kan forskerne undersøge, om de begravede personer var i familie med hinanden, hvilket aldrig før er blevet undersøgt i lignende grave.

Lektor Sarah Croix fra Aarhus Universitet bekræfter fundets betydning. Hun påpeger, at det er sjældent at finde grave i så god stand, hvilket muligvis gør det muligt at udføre avancerede DNA-analyser, som kan afsløre mere om de gravlagtes oprindelse og slægtsforhold.

Nogle af gravene tilhører personer af høj status, hvilket kan ses på de værdifulde genstande, de er begravet med. En af de mere bemærkelsesværdige grave indeholder en kvinde, som er lagt i en vogn, formentlig den samme hun brugte i livet. Hun er desuden udstyret med smykker og genstande, herunder en glasperlehalskæde, en nøgle og en amulet.

LÆS:  Terror angreb foran et retshus i Istanbul

En anden grav indeholder blandt andet et bronzespænde, en glasperle og et stykke bjergkrystal, som ikke er naturligt forekommende i Danmark, men sandsynligvis importeret fra Norge. Flere af genstandene peger på, at vikingerne i området var forbundet til omfattende internationale handelsnetværk.

Arkæologerne mener, at fundet tydeliggør Åsums vigtige rolle i vikingetiden. Det vurderes, at landsbyen var en central bebyggelse i området, som senere udviklede sig til byen Odense.

Trefliget bronzespænde dekoreret i Borrestil. På stykkets bagside ses bevaret aftryk af den afdødes dragt. Foto: Museum Odense

Fakta om Åsum Vikingegravplads:

  • Gravpladsen dækker et område på ca. 2.000 m² og ligger i landsbyens sydlige udkant.
  • Den menes at være brugt i 800-900-tallet.
  • Udgravningerne har stået på i seks måneder, og der er fundet 50 jordfæstegrave samt fem brandgrave, hvilket gør det til en af de største vikingegravpladser på Fyn.
  • Gravene blev fundet i forbindelse med Energinets renovering af elnettet.
  • Fundet bekræfter, at Åsum var en vigtig geografisk placering for tidlige bydannelser frem mod dannelsen af Odense.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Kunstmaler og jurist Cevdet Kocaman er født i Edirne i Tyrkiet i 1951. Cevdet Kocaman blev uddannet som jurist fra Istanbul juridiske fakultet i 1972 og arbejdede som advokat i Edirne indtil 1975, hvor han blev optaget på «the Advanced Art Department at the Istanbul Academy of Fine Arts» . I Danmark studerede Cevdet Kocaman på Den danske design skole (Skolen for brugskunst) mellem 1986 og 1990. Cevdet Kocaman har arbejdet som rådgiver i det Tyrkiske Kulturministerium og som Kulturattache ved den Tyrkiske Ambassade i København.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *