Ny bog af Lars Hovbakke Sørensen giver et globalt blik på historiens store sammenhænge og konflikter

Gyldendal, 680 sider
Pris: 339,95 kr.
Udgivelsesdato: 18. marts 2025
Af Danturk.com
Hvordan hænger verdens historie sammen? Hvorfor opstod landbrug og skriftsprog først i Mellemøsten? Og hvorfor var det netop i Asien, Sydeuropa og Nordafrika, at oldtidens store imperier voksede frem? Historiker Lars Hovbakke Sørensen stiller skarpt på de spørgsmål i sin nye bog Verdenshistorie, som netop er udkommet på Gyldendal.
Bogen tager læseren med på en rejse gennem 12.000 års historie og viser, hvordan politiske, økonomiske, sociale og kulturelle kræfter på tværs af kontinenter har formet den verden, vi kender i dag. Med samme historiske greb som i sine tidligere bøger En europæisk Danmarks Historie (2014) og Europas Historie (2020), breder Hovbakke Sørensen nu perspektivet ud til hele kloden.
Centralt i bogen er samspillet mellem civilisationer og kulturer. Gennem en række spørgsmål undersøger forfatteren, hvorfor forskellige regioner udviklede sig så forskelligt – og hvad der alligevel binder dem sammen. Hvorfor blev Europa efter Romerrigets fald opdelt i små stater? Og hvordan kunne Mongolriget sætte sit præg helt fra Østeuropa til Indien?
Bogen inddrager også mindre kendte historiske forbindelser. Vidste du for eksempel, at Taj Mahal blev opført af mogulerne? Eller at de nordiske lande forsøgte at samle sig i én union? Der bliver også kastet lys på Osmannerrigets rolle i verdenshistorien – blandt andet i afsnittene på side 314 til 317.
Selvom det ikke har været muligt at inddrage alle verdens lande i detalje, lykkes det ifølge forfatteren at give et overblik over historiens store linjer, forskelle og ligheder mellem verdensdele – og de uroligheder og forandringer, der har præget menneskets fælles fortid.