Tyrkiet markerer søndag sin 100-årsfødselsdag som republik. Både i Tyrkiet og udlande fejres Republikkens 100-års dagen med forskellige begivenheder til ære for den sekulære republiks stifter, Mustafa Kemal Atatürk.
Af Meral BALLEGAARD
meral@danturk.com
For 100 år siden, den 29. oktober 1923 grundlagde landsfaderen Mustafa Kemal Atatürk den moderne tyrkisk stat, Tyrkisk Republik i kølvandet på 1. Verdenskrig.
Tyrkiet blev stiftet som et land rettet mod Vesten, der fjernede religion fra statens institutioner og forsøgte at samle sine forskellige etniske identiteter under én paraply.
Tyrkiets grundlægger Mustafa Kemal Atatürk kaldte denne dag for Tyrkiets vigtigste dag.
Republikkens 100-års dag fejres hvert år den 29. Oktober både i Tyrkiet og udlande, og dagen markerer oprettelsen af Den Tyrkiske Republik i 1923.
Den tyrkiske ambassede og de tyrkiske foreninger i Danmark og andre skandinaviske lande fejrer også Republikkens 100-års dag.
Efter Tyrkiets sejr i uafhængighedskrigen proklamerede det tyrkiske parlament den nye tyrkiske stat som republik.
En ny forfatning, som parlamentet vedtog den 29.oktober 1923, erstattede det osmanniske rigs forfatning. Republikken blev etableret på resterne af Det Osmanniske Rige, som langsomt var faldet fra hinanden og endeligt blev opløst under 1. verdenskrig.
Lederen i den tyrkiske uafhængighedskrig, Mustafa Kemal Atatürk, blev også landets første præsident denne gang.
Tyrkiet er eneste muslimsk land i verden, der er vestlig nationalstat og sekulært, og en ledestjerne for demokratiske drømme i Mellemøsten.
Landet er også i Europarådet, i forsvarsalliancen NATO siden 1952, og i en række andre internationale organisationer.
Tyrkiet afleverede første gang en ansøgning om optagelse i EF i 1987.
I 2004 blev landet godkendt som kandidatland – det betyder, at EU’s medlemslande formelt har anerkendt Tyrkiet som potentielt medlem. Men godt 30 år senere er situationen fortsat den samme.
Atatürks sociale og geopolitiske transformation af Tyrkiet og dets primært muslimske befolkning har dog skabt splittelser, der den dag i dag spiller ind i landets politiske anliggender.
Men Tyrkiet ser stadig med stolthed på årtierne med forandring og vækst og lever efter Atatürks vedtagne motto: “Fred hjemme, fred i verden“.