Løkke: Tyrkiet spiller en vigtig rolle i verdenspolitikken

– Tyrkiet spiller en vigtig rolle i regionalpolitik og spiller en meget vigtig rolle i verdenspolitikken og Mellemøsten. Samtidig har denne rolle selvfølgelig et vist ansvar, sagde udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i Tyrkiet.
Tyrkiets udenrigsminister Hakan Fidan holdt pressemøde med den danske udenrigsminister Lars Lökke Rasmussen efter mødet i udenrigsministeriet i Ankara. -Foto: AA

Af Cengiz KAHRAMAN/danturk.com
cengiz@danturk.com

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen var på et to-dages arbejdsbesøg i Tyrkiets hovedstad, Ankara, på invitation af Tyrkiets udenrigsminister Hakan Fidan.

Efter mødet i udenrigsministeriet i Ankara sagde Rasmussen, at han var glad for at tale med sin tyrkiske kollega Hakan Fidan om Ruslands krig i Ukraine og situationen i Israel-Gaza.

Han sagde, at hans møder med kollegaen Fidan var meget omfattende og betydningsfulde.

– Vi blev enig om behovet for at arbejde sammen for at undgå regional eskalering. Türkiye har en vigtig rolle at spille, sagde udenrigsminister Rasmussen på pressemødet efter mødet med sin tyrkiske kollega Fidan.

Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu.

Foto: AA

– Tyrkiet er en aktør, der spiller en yderst vigtig rolle i regionalpolitik og spiller en meget vigtig rolle i verdenspolitikken og Mellemøsten. Samtidig har denne rolle selvfølgelig et vist ansvar, sagde udenrigsminister Rasmussen på pressemødet.

– Selvom vores perspektiver ikke altid er sammenfaldende på alt, er en ting, jeg er overbevist om, og det er, at vores bilaterale relationer vil udvikle sig yderligere, sagde Rasmussen ifølge Anadolu.

– I denne forstand har vores regering til hensigt at samarbejde intensivt med hensyn til investeringer, handel og mellemfolkelig kommunikation for at udvide vores samarbejde rundt om i verden og bringe vores bilaterale forbindelser til et meget højere niveau. Men faktisk er vi nået til et punkt, hvor der er behov for meget mere dialog og samarbejde på nuværende tidspunkt, udtalte Rasmussen.

LÆS:  Danskerne er blandt de mest begejstrede for EU’s støtte til Ukraine

– Situationen i Gaza er noget, der bekymrer os alle meget. Det er selvfølgelig ikke kun den menneskelige dimension, sagde Rasmussen og tilføjede, at hans land betragter Hamas som en terrororganisation.

– Den danske regering fordømmer Hamas’ terrorangreb, og vi kan på ingen måde støtte et angreb på det israelske folk, på civile. Jeg vil gerne med god grund gentage, at Hamas er en terrororganisation, understregede udenrigsministeren på pressemødet.

Rasmussen understregede også vigtigheden af at arbejde for at forebygge og reducere omfanget af den humanitære krise og understregede behovet for at sikre realiseringen af humanitære korridorer.

– Vi må fortsætte vores arbejde for at genoplive fredsprocessen, og en tostatsløsning ville være den mest grundlæggende betingelse for varig fred, sagde Rasmussen

Ifølge Anadolu sagde udenrigsminister Rasmussen, at hans land har øget den humanitære bistand og hjælpen til civilbefolkningen siden sidste uge.

– Jeg glæder mig over opfordringerne fra Europas ledere om at afholde et fredstopmøde i den nærmeste fremtid. Tyrkiet er en yderst vigtig partner i denne henseende. Tyrkiet kan spille en yderst vigtig rolle i denne udvikling, sagde Rasmussen.

Rasmussen udtalte også, at de drøftede svensk NATO-ansøgning med kollegaen Fidan, og at præsident Recep Tayyip Erdogans overdragelse den svenske Nato-ansøgning til parlamentet for at den kan blive ratificeret, var et skridt, der glædede dem.

Rasmussen sagde, at Danmark fortsætter med at støtte Ukraine.

LÆS:  En SV-regering er kommet tættere på - Ellemann ser gode takter

– Vi støtter fortsat Ukraine i at befri sit territorium og træffe de nødvendige foranstaltninger mod Ruslands aggressive holdning. Disse skridt fra Rusland påvirker ikke kun Ukraine. Det har globale konsekvenser. Både i forhold til energi- og fødevarekrisen. I den forbindelse vil jeg gerne understrege den vigtige rolle, som Tyrkiet har spillet i underskrivelsen af fødevare- og kornaftalen. Denne kornaftale er virkelig et meget vigtigt eksempel på den vigtige rolle, som Tyrkiet kan spille.

– I den forbindelse mener jeg, at der bør tages meget vigtige og stærke skridt på disse områder. Det vil jeg gerne give udtryk for endnu en gang. Efter dagens møde vil jeg gerne endnu en gang udtrykke, at jeg er overbevist om, at Tyrkiet vil bruge sin indflydelsessfære i denne henseende, sagde han.

Foto: AA
FIDAN: “VI FORTALTE DEM, AT VI IKKE ANERKENDER HAMAS SOM EN TERRORORGANISATION”

Derefter udtalte udenrigsminister Hakan Fidan, at han og Rasmussen var uenige om Hamas og terrorisme.

– Andre lande anerkender ikke YPG og FETÖ, som terrororganisationer, men vi ser dem som terrororganisationer, som terrorister. På samme måde har vi fortalt dem, at vi ikke anerkender Hamas som en terrororganisation. Hamas er en del af den palæstinensiske stat og et politisk parti i statssystemet. Men det betyder ikke, at vi accepterer drab på civile. Tværtimod har vi fra begyndelsen sagt, at vi fordømmer det, sagde Hakan Fidan.

I Tyrkiet anses YPG for at være en af landets hovedfjender, fordi de opfattes som blot en syrisk udgave af den kurdiske terrororganisation, PKK – Det Kurdiske Arbejderparti.

PKK er på USA´s og EU’s liste over terrororganisationer

LÆS:  Velkommen til Danturk.com

Tyrkiske myndigheder betragter Fethullah Gülen bevægelsen, FETÖ, som en terrororganisation, der stod bag militærkup forsøg i 2016.

Det tyrkiske udenrigsminister Fidan sagde også, at Vanhelligelse af det hellige bør aldrig overvejes inden for rammerne af ytringsfriheden, og sådanne provokationer bør ikke tillades.

Vi er dybt foruroligede over, at Danmark har været skueplads for koran afbrændinger. Vi bør ikke se passivt til, mens disse provokatører forstyrrer fred og ophidser folk mod hinanden

Min ærede kollega Rasmussen oplyste mig at i Danmark er der iværksat en lovundersøgelse for at forebygge denne hadforbrydelse og straffe gerningsmændene. Dette lovforslag indeholder bestemmelser om bøder og fængsel i op til 2 år for angreb på hellige bøger. Vi er glade for at høre, at dette lovforslag, hvis høringsproces er afsluttet, er blevet forelagt Folketinget. Vi vil også gerne takke dem for deres arbejde i denne retning.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Cengiz Kahraman startede sit journalistiske virke i 1992 i det tyrkiske dagblad Milliyet og har været korrespondent for en række tyrkiske dagblade i Istanbul og i Frankfurt indtil slutningen i halvfemserne. Han har arbejdet i DR International som nyhedsoplæser på tyrkisk og arbejdede som freelance reporter i kort tid hos BBC World Turkish Service i København. Cengiz Kahraman der begyndte at arbejde i Politiken i 2002 og har været redaktør for den ugentlige nyhedsavis Haber, der blev udgivet på tyrkisk og dansk i Politiken. Siden slutningen af 2004 har stået for udgivelsen af Haber, som udkom hver måned og gratis distribueret landsdækkende, derefter som en netavis.. I 2008 ståede bag Cengiz Kahraman udgivelsen af den danskarabiske avis Alkhabar med støtte fra Integrationsministeriet og Dagbladsnævnet og Gazette (dansksproget månedsblad og internetavisen, gazette.dk). Cengiz Kahraman har læst Film og Medievidenskab ved Københavns Universitet i BH. Han har også distribueret tyrkisk film i mange år i Danmark og i 2007 og i 2012 arrangeret "Cinematurca – Tyrkiske Filmdage". I dag er han redaktør og indehaver af HCK Media, der udgiver internet aviser "Danturk.com og Haber.dk".

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *