Sidste uge eksploderede tusindvis af personsøgere, som blev brugt af Hizbollah. Politi undersøger norsk firma.
Det norske politi har udstedt en international efterlysning på en norsk-indisk mand, der angiveligt har forbindelse til salg af personsøgere til Hizbollah.
Det oplyser Den Nationale Kriminaltjeneste i Norge – også kaldet Kripos – ifølge nyhedsbureauet Reuters og norske NRK.
Der er tale om en såkaldt “yellow notice” og ikke en “red notice”, skriver det norske medie VG. Det betyder, at det er en efterlysning og ikke en forespørgsel om at pågribe den efterlyste.
Tirsdag og onsdag i sidste uge eksploderede tusindvis af personsøgere og walkie-talkier, som blev brugt af den militante Hizbollah-bevægelse, der holder til i Libanon.
Omkring 40 mennesker blev dræbt og over 3000 blev sårede, har Libanons sundhedsministerium oplyst.
Den norske sikkerhedstjeneste (PST) har igangsat en undersøgelse af anmeldelser om, at et norskejet firma havde tilknytning til salget af de personsøgere, som eksploderede i Libanon i sidste uge.
Den efterlyste mand har angiveligt tilknytning til salget af personsøgerne, skriver NRK.
Manden, der er norsk statsborger, blev ifølge mediet meldt savnet onsdag, efter at han ikke mødte op på sin arbejdsplads.
Afdelingsleder i Oslo politidistrikt Mari Elise Bunæs Myhrer oplyser til VG, at manden blev meldt savnet onsdag. På den baggrund udsendte politiet en international efterlysning, som Kripos håndterer.
Efterlysningen vil være tilgængelig via Interpol, der er en international organisation, der hjælper politistyrker i flere lande om at samarbejde.
Efter angrebet citerede en ungarsk nyhedsportal anonyme kilder for at have oplyst, at et selskab ved navn Norta Global i Bulgariens hovedstad, Sofia, skal have importeret personsøgerne og arrangeret leveringen til Hizbollah.
I kølvandet på artiklen udtalte bulgarske myndigheder, at de også efterforskede selskabet.
Ifølge lokale medier har den norske statsborger heller ikke været i kontakt med sin familie i det land, han er født i, skriver NRK.
Israel er blevet beskyldt for at stå bag de eksploderede personsøgere, men har hverken be- eller afkræftet sin indblanding.
Taiwan, Ungarn og Bulgarien undersøger i forvejen mulige forbindelser til forsyningskæden.
/ritzau/