Hviderussisk aktivist og organisationer får Nobelpris

Aktivist får Nobels fredspris sammen med den russiske borgerorganisation Memorial og ukrainsk frihedscenter.

Ales Bjaljatski fik ´Right Livelihood´ pris i Sverige i 2020. Arkiv foto: AA

Den fængslede hviderussiske forfatter og aktivist Ales Bjaljatski samt de to  menneskerettighedsorganisationer Memorial og Center for Civil Liberties får Nobels fredspris 2022. De to organisationer hører hjemme i henholdsvis Rusland og Ukraine.

Det oplyser Den norske Nobelkomité.

Bjaljatski har siddet fængslet mellem 2011 og 2014. Han blev i 2020 på ny pågrebet og fængslet efter store demonstrationer mod det hviderussiske styre for at svindle med præsidentvalget.

Der var på forhånd en forventning om, at nobelkomitéen ville fokusere på det område af verden, der præges af krig og kaos efter Ruslands invasion i Ukraine.

– Med årets fredspris ønsker Den norske Nobelkomité at hædre tre fremragende forkæmpere for menneskerettigheder, demokrati og fredelig sameksistens i nabolandene Hviderusland, Rusland og Ukraine, hedder det i begrundelsen ifølge NTB.

– Gennem deres konsekvente støtte til humanistiske værdier, antimilitarisme og retlige principper har årets prisvindere revitaliseret og hædret Alfred Nobels vision om fred og folkenes forbrødring. En vision vores verden behøver mere end nogensinde, lyder det videre.

Memorial blev grundlagt i 1987 af aktivister i det tidligere Sovjetunionen. Blandt grundlæggerne var selv en tidligere modtager af Nobels fredspris, Andrej Sakharov.

Højesteret i Rusland krævede i december sidste år organisationen opløst, fordi den har ageret som “udenlandsk agent”. En gummiparagraf i den russiske lovgivning.

Center for Civil Liberties blev stiftet i Kyiv i 2007. Det har arbejdet for menneskerettigheder og demokrati. Efter Ruslands invasion i februar har organisationen også deltaget i arbejdet med at dokumentere krigsforbrydelser.

Årets modtagere af Nobels fredspris offentliggøres samme dag, som Ruslands præsident, Vladimir Putin, fylder 70 år. Det er næppe en fødselsdagsgave, han vil værdsætte.

LÆS:  Tre personer dræbt og mange andre såret, heraf tre alvorligt i Fields

Talsmand efter fredspris til aktivist: Nobel havde vendt sig i graven

En talsmand det hviderussiske udenrigsministerium kritiserer, at hviderussisk aktivist får Nobels fredspris.

At den hviderussiske forfatter og aktivist Ales Bjaljatski får tildelt Nobels fredspris, bliver mødt af kritik fra Hvideruslands Udenrigsministerium.

Ifølge AFP skriver talsmanden for ministeriet, Anatol Hlaz, blandt andet på Twitter, at Alfred Nobel ville have vendt sig i sin grav.

– I de senere år har en række fundamentale beslutninger, truffet af Nobelkomitéen, været så politiske, at Alfred Nobel, undskyld mig, ville have vendt sig i sin grav, skriver han.

Forfatteren får fredsprisen sammen med to menneskerettighedsorganisationer i henholdsvis Rusland og Ukraine.

Bjaljatski har været fængslet siden 2020, hvor han blev pågrebet efter store demonstrationer mod det hviderussiske styre for at svindle med præsidentvalget.

At han er modtager af Nobels fredspris bliver dog mødt positivt af Frantsіsjak Vjatjorka, der er talsperson for oppositionen.

– Det her er et stor tegn på anerkendelse for det hviderussiske folk, fordi det hviderussiske folk har fortjent det for deres tapperhed i at kæmpe imod tyrannen Lukashenko (Hvideruslands præsident, Alexander Lukashenko, red.), siger han ifølge Reuters.

Vjatjorka taler på vegne af oppositionslederen Svjatlana Tsikhanouskaja, der er flygtet ud af Hviderusland. Hun er nær ven med forfatteren Ales Bjaltjaski.

Ifølge Dan Smith, der er direktør for det svenske fredsforskningsinstitut Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), sætter man med prisuddelingen fokus på, hvad fred er.

– Nobelkomitéen sender en besked om, at politisk frihed, menneskerettigheder og et aktivt civilsamfund er en del af fred, siger han til Reuters.

Han tilføjer, at prisen vil styrke Bjaljatskis moral.

LÆS:  Byen Van i Østtyrkiet er kendt for sin kat. Den kaldes Van kat

Berit Reiss-Andersen, der er medlem af Nobelkomitéen, ligger også vægt på, at det er civilsamfundet, der kan stå op imod autoritære stater. Hun opfordrer samtidig til, at Bjaltjatski skal løslades.

Det er 103. gang, at Nobels fredspris bliver uddelt. Selve prisoverrækkelsen foregår i december.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *