Mark Rutte bliver Natos næste generalsekretær

Hollands afgående premierminister skal stå i spidsen for Nato-alliancen som afløser for Jens Stoltenberg.
Foto: AA

Det bliver Hollands afgående premierminister, Mark Rutte, der skal lede Nato-alliancen, når Jens Stoltenberg forlader posten som generalsekretær.

Således er Nato-medlemmerne blevet enige om at pege på Mark Rutte som ny Nato-generalsekretær, oplyser Nato i en udtalelse ifølge Reuters.

Det var ventet, at Mark Rutte ville blive udpeget som kommende generalsekretær, efter at Rumæniens præsident, Klaus Iohannis, i sidste uge trak sig som kandidat til posten.

Derefter var Mark Rutte den eneste tilbage i kandidatfeltet.

Jens Stoltenberg ønsker sin efterfølger held og lykke på det social medie X og skriver, at Rutte er en stærk leder, der formår at skabe konsensus.

– Jeg byder de Nato-allieredes valg af premierminister Mark Rutte som min efterfølger velkommen.

– Jeg ønsker ham al held og lykke, mens vi fortsætter med at styrke Nato, skriver Jens Stoltenberg.

Det kræver enighed blandt alle 32 Nato-lande, før en ny generalsekretær kan udpeges. Allerede 18. juni sagde Stoltenberg, at valget af en ny Nato-chef var nært forestående.

– Jeg mener, at Mark Rutte en meget stærk kandidat. Han har en masse erfaring som premierminister, han er en nær ven og kollega, sagde Stoltenberg i den forbindelse.

Både Rumænien, Ungarn og Slovakiet tøvede indtil sidste uge med at pege på Mark Rutte som ny chef for forsvarsalliancen.

Mark Rutte er fungerende premierminister i Holland, men har i syv måneder været på vej ud, efter at højrefløjen fik en stor sejr ved parlamentsvalget i Holland sidste efterår.

Regeringsforhandlingerne har været svære. Tidligst i juli ventes en hollandsk koalitionsregering med premierminister Dick Schoof at blive taget i ed.

LÆS:  Haavisto antyder, at Rusland stod bag Koranafbrændingen

Jens Stoltenberg, som skal afløses af Mark Rutte, har været Natos generalsekretær siden 2014. Inden da var Stoltenberg statsminister i Norge.

Stoltenbergs mandat i Nato udløber 1. oktober 2024. Derefter overtager Mark Rutte posten som generalsekretær.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *