Byen Van i Østtyrkiet er kendt for sin kat. Den kaldes Van kat

Et særkende ved denne race er en besynderlig forkærlighed for vand. På sin hjemegn er det ikke usædvanligt at se en Tyrkisk Van, der med stor fornøjelse tager sig en svømmetur i de lavvandede damme omkring Van søen. Dette karakteristika medførte, at racen i mange år blev benævnt Den svømmende kat.

Næsten alle byer har sine egne symboler i Tyrkiet. For eksempel, er byen Urfa kendt for sin stærke paprika, byen Sivas er kendt for sin hund, Kangal köpegi, byen Denizli er kendt for sin hane og byen Van er kendt for sin kat. Den kaldes Van kat. Den tyrkiske befolkning er i de seneste år blevet opmærksom på at katten var ved at blive udryddet. Vi vil gerne fortælle jer om Van katten i Danturk.com.

Van Kat er også kendt dens lange hvide silkeagtige pels. Van Kat har en lang krop med en kraftig busket hale og ben af middel længde og sirlige runde poter med duske mellem tæerne. Hankatte er særlige muskuløse over hals og skuldre. Hovedet skal være formet som en kort trekant med stærkt behårede, store opretstående ører, der sidder temmelig tæt sammen, og med en lang næse. Van Kat er en slank kat. Den bevæger sig meget let og næsten lydløst. Lokalbefolkningen kalder katten for “Pişik” som betyder noget i retningen af missekat.

Et af de karakteristiske træk ved Van kat er dens øjne. Her opdeles Van Kat i 3 grupper.
A – begge øjne har turkis blå farve
B – begge øjne har ampel farve
C – et øje er turkisblå og et er ampel

LÆS:  Falco indgår aftale med 11 danske forfattere

Van Kat elsker at lege med vand

Et særkende ved denne race er en besynderlig forkærlighed for vand. På sin hjemegn er det ikke usædvanligt at se en Tyrkisk Van, der med stor fornøjelse tager sig en svømmetur i de lavvandede damme omkring Van søen. Dette karakteristika medførte, at racen i mange år blev benævnt Den svømmende kat. Selv i hjemmet kan man iagttage denne specielle adfærd. Den Tyrkiske Van er en robust kat, der holder meget af at være udendørs. Den lader sig hverken afskrække af sne eller regn, men synes snarere at nyde et sådan vejr.

Den har et glimrende jagtinstinkt. Den fanger alt fra rotter, mus, fugle, fluer og andre insekter. Dog jager den aldrig de dyr som den bor sammen med. Van Kat kan godt finde på at smage på frugt herunder melon og vandmelon. Dette er lidt atypisk for en kat. Van Kat bliver ofte født med en eller to sorte prikker mellem ørene. Disse forsvinder i løbet af de første 2 måneder. Van Kat er en intelligent, tillidsfuld, yderst renlig og en meget kærlig kat.

Når Van Kat flytter “hjemmefra”:

Når killinger flytter “hjemmefra” må de nye ejere regne med at der kan gå op til en måned før katten falder til i de nye omgivelser. I denne periode er katten ikke meget interesseret i de nye ejere, men bruger tiden til at undersøge de nye forhold grundigt.

Den tyrkiske befolkning er i de seneste år blevet opmærksom på at katten var ved at blive udryddet. Derfor er Van katten nu under beskyttelse.

Kilder: Det tyrkiske kulturministeriet

LÆS:  To danske ministre besøger Rwanda

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *