Nyt dansk neuroforskningscenter inspireret af hjernen

BIOMIMETISK ARKITEKTUR: BIG og Aarhus Universitetshospital løfter sløret for Dansk Neuroforskningscenter, et nyt forskningscenter, der kombinerer psykiatri og neuroforskning under samme tag for at skabe banebrydende forskning og behandling af fysiske samt psykiske sygdomme i hjerne, rygmarv og nerver. Bygningens design replikerer hjernens folder for at udnytte området på de ca 20.000 m2 på den mest effektive måde, samtidig med at skabe synergi og nye forbindelser mellem hospitalets forskellige discipliner og afdelinger.

Billede af BIG – Bjarke Ingels Group

Dansk Neuroforskningscenter blev etableret i 2009 af Region Midtjylland og Aarhus Universitet. Centret er vokset ud af sine rammer og etablerer sig derfor i en ny bygning placeret mellem psykiatri og somatik på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Den nye bygning skal skabe gennembrud for diagnostik og behandling af hjernens sygdomme. Bjarke Ingels Group har tegnet byggeriet med udgangspunkt i hjernens struktur og evne til at danne forbindelser. Byggeriet på ca 20.000 m2 forventes at stå færdigt i 2026.

“Med Sallingfondenes støtte til Dansk Neuroforskningscenters kommende bygning er vi et godt skridt på vej mod optimale rammer for at avancere yderligere i verdenseliten indenfor neuroforskning. Dermed skabes der grundlag for nye banebrydende behandlinger til vores patienter med sygdom i hjerne, rygmarv og nerver samt psykiske lidelser. Tanken er, at bygningen, ligesom hjernen, skal fungere som et netværksrum, der skaber nye forbindelser, sammenhænge og fælles forståelse. Vi ønsker nemlig at gøre op med opfattelsen af de fysiske og psykiske hjernesygdomme som isolerede størrelser.” siger Jens Christian Hedemann Sørensen, professor i neurokirurgi og formand for DNC.

Billede af BIG – Bjarke Ingels Group

BIG’s design for Dansk Neuroforskningscenter kombinerer det bedste fra to bygningstypologier: fællesskabet og lyset af den klassiske atriumsbygning samt effektiviteten, man kender fra den dobbeltsidede centralkorridor. Ved at folde bygningen i et plan omkring et atrium, ligesom hjernen hjernebarken, får vi både flere kvadratmeter ud af den begrænsede plads og skaber en masse nye smutveje, lysgårde, mødesteder samt forbindelser mellem de forskellige etager på hospitalet.

LÆS:  Ny tyrkisk ambassadør til Danmark

“Hjernen er det mest komplekse og tilpasningsdygtige organ i kroppen. Vores design for det nye Neuroforskningscenter replikerer i sin arkitektur det essentielle princip i hjernen – nemlig hjernens folder, som giver hospitalet en stor overflade på den begrænsede plads. Folderne bruges til at skabe forbindelser, bringe lys og det omkringliggende grønne landskab ind i hospitalet gennem ’grønne lommer’, som vil inspirere patienter, besøgende og medarbejdere til at komme ud, trække luft og lade naturen og biodiversiteten blive en del af research og helingsprocessen.” Bjarke Ingels, Stifter & Partner, BIG.

Image by BIG-Bjarke Ingels Group

Bygningen inkluderer behandling, uddannelse og forskning og samler viden for at kunne tilbyde patienterne den bedst mulige behandling. Med et centralt placeret eksperimentarium vil hospitalet kunne udstille det nyeste indenfor hjerneforskning til patienter og besøgende. Hospitalet bliver således ikke kun et sted, hvor patienter kan få behandling, men et sted hvor viden, forskning og forståelse bliver skabt – og et hospital hvor man ikke behøver at være patient eller pårørende for at blive inviteret indenfor. Dansk Neuroforskningsinstitut er et af verdens førende hjernehospitaler, og her vil offentligheden få lov at komme tæt på, hvor vi det sker.

Ideen er at bruge naturlige materialer som træ og knuste mursten i beton, som er anvendt i andre af hospitalets bygninger. Det røde eksteriør vil passe ind i de eksisterende murstensbygninger og bringe varme ind på hospitalet i modsætning til mere kolde, kliniske og hvide hospitalsinteriører.

Image by BIG-Bjarke Ingels Group

Alle kontorer og mødelokaler vil have naturlig ventilation, og hver etage vil have adgang til udendørs områder. Facaden får lamineret mikro strækmetal af kobber ind i selve glasset, der skærmer mod direkte sollys, og samtidigt sikrer, at alle mødestederne og laboratorierne får behageligt, naturligt lys. Projektet ønsker at opnå en DGNB Guld bæredyktighetscertificering for hospitaler i Danmark.

LÆS:  En Russisk korvet krænkede dansk farvand natten til fredag to gange

Dansk Neuroforskningscenter vil gøre op med opdelingen i fysiske og psykiske sygdomme i hjernen og medvirke til at afstigmatisere psykiske sygdomme. Historisk har hospitaler været meget fokuseret på at opdele viden og ekspertise i forskellige specialer og afdelinger. Dansk Neuroforskningscenter ønsker derimod at samle al viden om hjernen i et stort forskningscenter, og dermed skabe og udnytte synergier samt viden for at opnå en mere holistisk fremgang til at forstå og kurere hjernesygdomme.” David Zahle, Partner, BIG.

close

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om redaktionen

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *