Højreekstreme i Norden sat på terrorliste

USA har fredag sat den højreekstremistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse og tre ledere på den amerikanske terrorliste ifølge AFP.

Den hastige vækst i den højreekstremistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse, NMR er begyndt at blive mødt med bekymring i kredse, der kæmper mod racisme. NMR retter sig mod mennesker og grupper, som de anser for ideologisk imod, såvel som jøder og for nylig muslimer. -Foto: AA

Den Nordiske Modstandsbevægelse er ifølge regeringen i Washington en trussel mod USA, tæller også danskere.

USA har fredag sat den højreekstremistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse og tre af dens ledere på den amerikanske terrorliste.

Det amerikanske udenrigsministerium skriver, at organisationen er en trussel mod USA. Dens mål er et racerent Norden.

Beskeden kommer, umiddelbart efter at et tidligere fremtrædende medlem af organisationen torsdag blev anholdt i den finske by Oulu. Her havde han gentagne gange med kniv stukket en 12-årig dreng med indvandrerbaggrund i et indkøbscenter. Drengen blev alvorligt såret.

Som en konsekvens af USA’s beslutning kan Den Nordiske Modstandsbevægelse få fastfrosset eventuelle værdier i Amerika. Og den vil for fremtiden ikke kunne anvende USA’s finansielle system.

Den danske organisation Nordfront hører under Den Nordiske Modstandbevægelse. Men det er en meget lille bevægelse i Danmark, fortalte postdoc i antropologi Tina Wilchen Christensen tidligere i år til Kristeligt Dagblad.

Den amerikanske beslutning bygger på de fakta, der er om organisationen voldshistorie, “dens åbenlyse racisme, antiindvandring, antisemitisme og dens modvilje over for seksuelle minoriteter”.

– USA er fortsat dybt bekymret for den racemæssige og etnisk motiverede voldelige ekstremisme verden over og er besluttet på at modgå de tværnationale komponenter, der indgår i voldeligt hvidt overherredømme (White Supremacy red.), lyder det fra USA’s udenrigsministerium.

Den Nordiske Modstandsbevægelses erklærede mål er “med alle tilgængelige midler” at vinde magten tilbage fra “den globale zionistiske (jødiske, red.) elite, som økonomisk og rent militært har okkuperet større dele af verden”, som det er formuleret på Nordfronts hjemmeside.

LÆS:  Titusindvis af skuespillere i Hollywood går strejke

De tre ledere, der er havnet på USA’s sorte liste, er alle svenskere. Det drejer sig om lederen af organisation Fredrik Vejdeland samt Pär Öberg og Leif Robert Eklund.

/ritzau/AFP

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *