Glyptoteket returnerer antikt kejserportræt til Tyrkiet

Glyptoteket har nemlig valgt at imødekomme Tyrkiets anmodning om at få det antikke bronzeportræt udleveret. Romersk bronzeportræt vender tilbage efter beviser for ulovlig handel.
Foto: Danturk.com

Af Meral BALLEGAARD
meral@danturk.com 

KØBENHAVN – Glyptoteket i København har besluttet at returnere et antikt bronzeportræt af den romerske kejser Septimius Severus til Tyrkiet. Beslutningen kommer efter dokumentation for, at portrættet blev udgravet og solgt ulovligt i 1960’erne.

I maj 2023 rettede den tyrkiske ambassadør henvendelse til Glyptoteket med en anmodning om tilbagelevering af et antikt bronzeportræt af den romerske kejser Septimius Severus. Anmodningen bygger på antagelsen om, at portrættet stammer fra Boubon i den sydvestlige del af Tyrkiet, hvorfra det skulle være illegalt udgravet og handlet.

Bronzehovedet, der dateres til omkring år 200 e.Kr., blev i 1970 erhvervet af kunsthandleren Robert Hecht, der er kendt for ulovlig handel med kulturgenstande. Portrættet menes at stamme fra den antikke by Boubon i Tyrkiet og være en del af en større samling bronzeskulpturer af den romerske kejserfamilie.

Det skriver Glyptoteket i en pressemeddelelse.

Kejser Septimius Severus (145–211 e.Kr.), som stammer fra det nuværende Libyen, var den første afrikanske romerske kejser. Hans regeringstid, der varede fra 193 til 211 e.Kr., var præget af militære reformer, herunder bedre vilkår for soldaterne. Severus døde i York, England, efter et felttog mod britiske stammer.

Der skal særdeles vægtige argumenter og videnskabelig dokumentation til for at udskille et værk fra museets samling, og det er der i denne sag. Enestående arkæologiske fund er blevet udført fra Boubon og solgt illegalt til samlere og museer flere steder i verden, hvoraf flere, særligt fra USA, er blevet tilbageleveret inden for de seneste år. De faktorer er medvirkende til, at vi har valgt at imødekomme tilbageleveringskravet fra Tyrkiet, og i denne sag vægter Glyptoteket de etiske aspekter vedrørende repatrieringssager højt, siger Gertrud Hvidberg-Hansen, der er direktør for Glyptoteket, i en pressemeddelelse.

LÆS:  Galatasarays stopper Nelsson er skuffet over Danmarks præstation i VM

Tyrkiet roser Glyptoteket for hjemsendelse af bronzeportræt

Tyrkiet fremhæver Glyptotekets beslutning om at returnere kejser Septimius Severus’ bronzeportræt og terrakottafigurer som et vigtigt skridt for at beskytte kulturarven.

Tyrkiets ambassadør i Danmark, Hakan Tekin, roser beslutningen.

Denne udvikling danner præcedens for institutioner og samlere over hele verden, også i Danmark, at kulturgenstande erhvervet igennem lyssky aktiviteter returneres til deres retsmæssige ejere. Handling i denne forbindelse styrker disse institutioners omdømme. Glyptoteket har gjort det rigtige, og vi takker dem for deres beslutning, siger han.

Statuehovedets krop blev sidste år returneret fra USA og opbevares nu på Antalya Museum. Hovedet, som har været en del af Glyptotekets samling i over 50 år, vil snart blive sendt hjem for at fuldende statuen. Inden da vil det blive udstillet en sidste gang på museet i København.

Glyptoteket undersøger desuden yderligere 48 terrakottaskulpturer, som også mistænkes for at være ulovligt erhvervet, og har taget de første skridt til at sende dem tilbage til Tyrkiet.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Meral Ballegaard arbejdede i Kulturministeriet i Tyrkiet i tre år efter afsluttede sin uddannelse fra fakultetet for Erhvervsøkonomi på Hacettepe University. Hun har siden 2001 boet i Danmark. Hun læste pædagog- og mentoruddannelsen i København, hvor hun afsluttede sin kandidatuddannelse i integration på Syddansk Universitet. Hendes første artikler og interviews blev offentliggjort i Sabah Newspaper i 1999 i Tyrkiet. Meral Ballegaard bidrager frivillig til netavisen Danturk.com med interviews og artikler både fra Danmark og fra den tyrkiske kunstverden.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *