For første gang ankommer deporterede palæstinensere til et tredjeland uden for Egypten – Israel forhindrer dem i at vende hjem
Af Meral BALLEGAARD
meral@danturk.com
Som en del af våbenhvileaftalen mellem Israel og Hamas har Tyrkiet taget imod 15 palæstinensere, der tidligere sad fængslet i Israel. Ifølge en talsperson fra Hamas blev fangerne først deporteret til Egypten, før de blev fløjet videre til Tyrkiet. Israel har som betingelse for deres løsladelse forbudt dem at vende tilbage til de palæstinensiske områder.
Den midlertidige våbenhvile i Gaza har hidtil resulteret i, at Hamas har frigivet 18 gidsler, mens Israel har løsladt 583 palæstinensiske fanger. Mindst 79 af dem er sendt til Egypten, mens Hamas forventer, at andre kan blive sendt til lande som Algeriet og Qatar.
Tyrkiet åbner døren for deporterede palæstinensere
Tyrkiets udenrigsminister Hakan Fidan har bekræftet, at de 15 palæstinensere fik visum via den tyrkiske ambassade i Kairo, før de ankom til Tyrkiet. “Efter deres løsladelse blev de transporteret til Tyrkiet via Egypten, hvor vores ambassade i Kairo udstedte deres visa,” udtalte Fidan.
Han understregede samtidig, at Tyrkiet er imod enhver plan, der har til formål at fordrive palæstinensere fra deres hjemland. “Vi afviser ethvert forsøg på at fordrive palæstinensere. Det strider mod international lov og menneskelig samvittighed,” sagde han.
Kritik af Israels deportationsbetingelser
Aftalen mellem Israel og Hamas indebærer, at nogle af de løsladte palæstinensere ikke må vende hjem. Ifølge Israel drejer det sig om personer, der har været dømt for voldelige angreb, mens palæstinensiske myndigheder betragter dem som frihedskæmpere.
Beslutningen om at sende løsladte fanger til tredje lande har udløst kritik fra flere internationale aktører. Mange ser det som en strategi fra Israel til at ændre den demografiske balance i de palæstinensiske områder.
Arabiske lande afviser Trumps deportationsplan
Sagen har også ført til bredere international debat, især efter at USA’s tidligere præsident Donald Trump har foreslået, at palæstinensere fra Gaza bør flyttes til andre arabiske lande som Jordan og Egypten.
Ifølge den israelske tv-station KAN arbejder flere arabiske lande på en fælles modreaktion mod denne plan. Egypten, Jordan, Saudi-Arabien, Qatar, De Forenede Arabiske Emirater og Palæstina har tidligere afvist idéen på et topmøde i Kairo.
Trump har argumenteret for, at arabiske lande bør tage imod palæstinensere fra Gaza og huse dem i nybyggede områder. Forslaget er blevet mødt med skarp kritik fra flere sider, og en samlet arabisk front ser nu ud til at tage form mod initiativet.
Med Tyrkiets beslutning om at tage imod de deporterede palæstinensere, og den voksende modstand mod Israels betingelser, ser spørgsmålet om palæstinensiske fangers fremtid ud til at blive en vigtig del af den diplomatiske dagsorden i Mellemøsten.
Kilder: Det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Ajansi (AA), Ritzau og de tyrkiske medier