Flere børn stiller spørgsmål om krig og trusler mod Danmark men voksne mangler redskaber til at svare Red Barnet opfordrer til mere åben og alderssvarende dialog i hjemmet

Af Danturk.com
KØBENHAVN – Flere børn i Danmark udtrykker bekymring over krig, katastrofer og trusler mod landet. Og for mange forældre er det svært at svare, når barnet spørger: “Kommer der krig i Danmark?” eller “Hvem truer os?”
Efter Styrelsen for Samfundssikkerhed og Beredskabs nye risikovurdering, som kalder trusselsbilledet det mest alvorlige siden Anden Verdenskrig, advarer Red Barnet om, at vi som samfund ikke er rustet til at håndtere børns behov for svar og tryghed.
Det skriver Red Barnet i en pressemeddelelse.
– Børn skal ikke gå alene med deres bekymringer. Hvis vi ikke hjælper dem med at forstå det, de ser og hører, kan det føre til søvnbesvær, ondt i maven og i værste fald angst, siger Red Barnets psykolog Pernille Spitz.
Forældre skal tale mere med deres børn
Billeder og videoer af krig og katastrofer fylder mere og mere på både sociale medier og i nyhederne. Mange børn oplever frygt og utryghed, men ved ikke, hvordan de skal håndtere det – og det gør forældrene heller ikke altid.
Red Barnet har derfor udarbejdet fem enkle råd til, hvordan voksne kan tage snakken med børn om de store emner. Det handler blandt andet om at lytte, skabe tryghed og undgå at overforklare.
Organisationen har desuden, i samarbejde med fonden Østifterne, sat gang i en undersøgelse af, hvordan børns perspektiv bliver inddraget i danske beredskaber. Analysen præsenteres senere på foråret.
De fem vigtigste råd fra Red Barnet:
- Lyt til barnets bekymringer. Spørg ind og anerkend følelsen.
- Giv svar der passer til barnets alder. Skærm de mindste for detaljer, og følg op med de større.
- Undgå unødige detaljer. Svar på spørgsmål uden at skabe unødig frygt.
- Vær ærlig. Børn kan håndtere sandheden bedre end tavshed eller løgne.
- Skærm barnet for voksensnak og uro. Tal med børn i børnehøjde – og hold de tunge diskussioner blandt voksne.
– Det handler ikke om at skjule virkeligheden for børn, men om at hjælpe dem med at forstå den, siger Pernille Spitz.