Et psykologisk drama med systemkritik

Ny dansk film sætter fokus på systemets svagheder med stærk præstation af Özlem Saglanmak i sin første hovedrolle

Af Meral BALLEGAARD
meral@haber.dk

KØBENHAVN – Det danske sundhedsvæsen får et råt og realistisk spejl i Zinnini Elkingtons spillefilmsdebut Det andet offer.

Filmen, der udspiller sig på Herlev Hospital, giver et intenst indblik i en læges indre sammenbrud og stiller skarpt på de skjulte mekanismer bag et presset system.

I centrum står lægen Alexandra Demir, spillet af Özlem Saglanmak, som med sin første hovedrolle leverer en stærk og nærværende præstation. En tilsyneladende almindelig nattevagt udvikler sig katastrofalt, da en ung patients død udløser en lavine af skyld, krise og selvransagelse.

Özlem Saglanmak træder frem i rampelyset

Efter flere roller på teater og tv er det første gang, Özlem Saglanmak bærer en hel film. Hendes portræt af en erfaren læge, der knækker under vægten af ansvar og systempres, er både nuanceret og rørende. Særligt i scenerne, hvor Alexandra må konfrontere sine egne fejl og skyldfølelser, viser Saglanmak et imponerende følelsesmæssigt register.

Foto: Per Ernesen/dfi.dk

Elkington går uden om de klassiske hospitalsskabeloner og bringer i stedet en intens psykologisk dimension ind i fortællingen. Kameraet dvæler ved de sterile gange, kolde vægge og de stille rum, som gradvist forvandles til en metafor for lægens mentale opløsning.

Filmen dømmer ikke, men stiller spørgsmål: Hvem bærer skylden, når noget går galt? Individet eller systemet? Med et skarpt blik på arbejdsforhold, underbemanding og pressede beslutninger, inviterer filmen til eftertanke og debat.

Biroller giver historien dybde

Ved siden af Saglanmak leverer Trine Dyrholm og Anders Matthesen solide præstationer som de sørgende forældre. Deres nuancerede samspil gør tabet håndgribeligt. Unge Jacob Spang Olsen i rollen som den afdøde patient tilføjer filmen en ekstra følelsesmæssig tyngde.

LÆS:  Ministre inviterer muslimske ledere til møde på Christiansborg
Ozlem Saglanmaks mor, Meliha Saglanmak var også med i biografen for at se sin datters først hovedrolle. – Foto: Meral Ballegaard/Danturk.com

En film med bid og betydning

Det andet offer, som havde premiere den 10. april, er blevet rost af flere danske medier for sit mod og sin relevans. Med sin stærke æstetik og menneskelige dybde er det ikke blot en film om sundhedsvæsenet – det er et indsigtsfuldt portræt af, hvad det vil sige at være menneske i en umenneskelig struktur.

”Det andet offer”
Instruktør og senarist: Zinnini Elkington
Producent: Johannes Rothaus Nørregaard
Skuespillere: Özlem Saglanmak, Trine Dyrholm, Anders Matthesen, Olaf Johannesen, Jacob Spang Olsen
Spilletid: 92 dk.
Produktion: 2025 – Danmark

 

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

About Meral Ballegaard

Meral Ballegaard arbejdede i Kulturministeriet i Tyrkiet i tre år efter afsluttede sin uddannelse fra fakultetet for Erhvervsøkonomi på Hacettepe University. Hun har siden 2001 boet i Danmark. Hun læste pædagog- og mentoruddannelsen i København, hvor hun afsluttede sin kandidatuddannelse i integration på Syddansk Universitet. Hendes første artikler og interviews blev offentliggjort i Sabah Newspaper i 1999 i Tyrkiet. Meral Ballegaard bidrager frivillig til netavisen Danturk.com med interviews og artikler både fra Danmark og fra den tyrkiske kunstverden.

View all posts by Meral Ballegaard →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *