Himlens instrumentmester

I 900-tallets Aleppo var Mariam al-Ijliya en af de få mestre i kunsten at fremstille astrolabier – det præcise himmelinstrument, der gjorde det muligt at finde vej ved at aflæse stjernerne.
Foto: Wikipedia

Af Meral BALLEGAARD
meral@danturk.com

Det var slet ikke nemt at måle tid i fortiden. Instrumentet kaldet astrolabe gjorde det muligt at måle tid i henhold til himmellegemers positioner som solen og stjernerne på himlen. Brugen af ​​astrolabiet blev hurtigt udbredt, fordi det kunne udføre en bred vifte af målinger og var et lille og let bærbart instrument.

I tiden før moderne teknologis fremkomst fungerede astrolabiet som en analog astronomisk beregnings “maskine”. Ved hjælp af astrolabier kunne højden af ​​himmellegemer såsom solen, månen, stjerner eller et objekt, hvis højde ikke kunne måles direkte fra jorden (såsom et bjerg), tidspunkterne for solopgang og solnedgang bestemmes, og varigheden af ​​dag og nat kunne måles.

Ordet ”astrolabe” er afledt af de græske ord astron (stjerne) og lambanein (at tage, at fange), og er et astronomisk instrument, der blev brugt til at opfylde mange praktiske og teoretiske behov i sin tid. Ud over sine grundlæggende funktioner, såsom at bestemme stjernernes placering og løse globale astronomiproblemer, tjente den også formål som at måle højde, bestemme qiblaens retning og bestemme timerne på dagen og natten.

Når vi siger astrolabe, mener vi en flad astrolabe lavet baseret på himlens projektion. Den første påstand om dens anvendelse peger på Eudoxous. (350 f.Kr.) Ifølge legenden blev det første astrolabium opfundet i 350 f.Kr.

Den blev brugt af Hipparchus, som boede i Iznik (i det nordvestlige Tyrkiet) i det 2. århundrede. Ved at udvikle astrolabiet skabte Hipparchus måske det vigtigste værktøj, der ændrede verdens skæbne. For uden astrolabiet kunne hverken navigation eller arkitektur have udviklet sig.

LÆS:  Eksplosioner nær den israelske ambassade i København

Astrolabiet, også kendt som “stjernefangeren”, blev brugt til både observation og beregning. Muslimske lærde udviklede mange typer astrolabe. Den fungerer som astrolabe, lommeregner, kompas, timer og afstandsmåler. Men vigtigst af alt fungerer det som en computer ved at bruge fire forskellige værktøjer sammen.

Mariam Al-Astrulabiya, en muslimsk astrolabimager fra Aleppo, der levede i det 10. århundrede

Mariam var datter af en anden astrolabimager kendt som al-Ijliyy; Hun og hans far arbejdede som lærlinge hos en astrolabimager fra Bagdad.

Al-Ijliyya fremstillede astrolabier, et astronomisk instrument, i det 10. århundrede, og Maryam arbejdede for Sayf al-Dawla, den første emir af Aleppo, der regerede fra 944 til 967.

Udover disse oplysninger vides intet om ham. Navnet “Mariam”, som hun gav sig selv, og udtrykket “el-Esturlebiyy”, som er det navn, som Mariam og hendes far er kendt under, betyder faktisk “astrolabimager” og angiver deres erhverv.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

About Meral Ballegaard

Meral Ballegaard arbejdede i Kulturministeriet i Tyrkiet i tre år efter afsluttede sin uddannelse fra fakultetet for Erhvervsøkonomi på Hacettepe University. Hun har siden 2001 boet i Danmark. Hun læste pædagog- og mentoruddannelsen i København, hvor hun afsluttede sin kandidatuddannelse i integration på Syddansk Universitet. Hendes første artikler og interviews blev offentliggjort i Sabah Newspaper i 1999 i Tyrkiet. Meral Ballegaard bidrager frivillig til netavisen Danturk.com med interviews og artikler både fra Danmark og fra den tyrkiske kunstverden.

View all posts by Meral Ballegaard →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *