Erdogan advarer FN: “Hvor længe vil I se til folkemordet i Gaza?”

Den tyrkiske præsident Erdogan kritiserer verdenssamfundet for at undlade at handle over for tragedien i Gaza og kræver, at der sættes en stopper for blodsudgydelserne.
Foto: AA

Af Danturk.com

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, talte på FN’s 79. Generalforsamling og rettede skarpe spørgsmål mod verdenssamfundet. Krigen i Gaza fyldte næsten ca. 40 minutters hele talen.

Et af de mest bemærkelsesværdige punkter i præsident Erdogans tale ved FN-topmødet, hvor han gav vigtige budskaber om regionale og globale spørgsmål, var opfordringen til at aktivere en ‘enhedsmekanisme for fred’ mod Israel.

– Hvad venter I på for at forhindre folkemordet i Gaza?” sagde Erdogan og påpegede, at FN er ved at udvikle sig til en “ineffektiv institution” og fremhævede de tragiske dødstal i Gaza, især blandt børn, kvinder, sundhedsarbejdere og journalister.

Foto: AA

Erdogan understregede, at over 41.000 mennesker, hvoraf mange er børn og kvinder, brutalt er blevet dræbt, og at mere end 10.000 mennesker er forsvundet under krisen. Derudover er næsten 100.000 mennesker blevet såret eller invalideret.

Han påpegede også, at 172 journalister og over 500 sundhedsarbejdere, der forsøgte at redde liv, er blevet dræbt. Desuden mindede han om de humanitære hjælpearbejdere, herunder over 210 FN-ansatte, som mistede livet i deres forsøg på at hjælpe det hårdt ramte folk i Gaza.

Foto: AA

Skarp kritik af Israel og Netanyahu
Erdogan trak en kontroversiel sammenligning mellem Israels premierminister Benjamin Netanyahu og Adolf Hitler.

– Ligesom Hitler blev stoppet af menneskehedens enighed for 70 år siden, bør Netanyahu og hans morderiske netværk også stoppes af en samlet menneskehed, sagde Præsident Erdogan og kritiserede verdenssamfundets støtte til Israel og stillede spørgsmålet.

LÆS:  Fenerbahce er klar til i næste runde i Europa

– Hvor længe vil I bære skammen over at være passive medskyldige til denne massakre?

Kritik af FN’s tavshed
Erdogan fortsatte med at rette hård kritik mod menneskerettighedsorganisationer og internationale medier. – Er børnene i Gaza og Vestbredden ikke mennesker? Har de ikke ret til at leve, til at læse, til at lege i gaderne? Hvor er jeres stemmer, når journalister myrdes for åben skærm? Og hvor længe vil FN’s Sikkerhedsråd vente med at stoppe dette folkemord og sige ‘stop’ til denne barbarisme? stillede han disse spørgsmål i sin tale.

Foto: AA

Præsidenten mindede også om den tyrkisk-amerikanske statsborger, Ayşenur Ezgi Eygi, der blev dræbt af israelske soldater under en demonstration på Vestbredden den 6. september, og lovede at kæmpe for retfærdighed.

I sin tale berørte Erdogan emner som krigen mellem Rusland og Ukraine, klimakrisen og krisen i Syrien og præsenterede sine løsningsforslag. Han understregede, at føderationsmodellen på Cypern fuldstændig har mistet sin relevans.

– Der er to separate stater og to separate folk på øen. Jeg opfordrer igen det internationale samfund til at anerkende TRNC, sagde Erdogan.

Biden opfordrer til våbenhvile, mens FN fordømmer
Også Joe Biden, der holdte sin tale lige inden Erdogan, brugte en stor del af tiden på at tale om krig. USA’s præsident opfordrede til en hurtig afslutning på krigen i Gaza og en våbenhvile.

Israels FN-ambassadør, Danny Danon, kritiserede dog forsamlingen for dobbeltmoral og erklærede, at Israel ikke har planer om at invadere Libanon.

Kilder: Det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu, BBC Turkish, TRT Haber

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

LÆS:  Putins talsmand: Kornaftale for Ukraine og Rusland er slut

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *