Koran-afbrændinger for retten i Sverige

To irakiske mænd står for retten for hadforbrydelser efter Koran-afbrændinger flere steder i Stockholm.
Foto: AA

Af Danturk.com

I Sverige er retssagen mod Salwan Momika og Salwan Najem begyndt. De to irakiske mænd er anklaget for at have begået hadforbrydelser ved at brænde Koranen foran moskeer og andre offentlige steder. Ifølge anklagemyndigheden har deres handlinger været rettet mod etniske og nationale grupper.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Ifølge TT forsvarer Momika sine handlinger som en del af sin ytringsfrihed, mens Najem hævder blot at have fungeret som tolk. Begge mænd udførte deres handlinger under politibeskyttelse, og sagen har vakt stærke reaktioner i både Sverige og udlandet.

Provokationer og konsekvenser

Momika og Najem har tidligere brændt Koranen foran Stockholm-moskéen, den irakiske ambassade og Sveriges parlament. Deres handlinger har skabt protester og uro i Malmö, hvor flere blev anholdt under demonstrationer.

Retten ventes at træffe en afgørelse inden for to uger. Sagen vækker minder om den højreorienterede politiker Rasmus Paludan, der tidligere blev idømt fire måneders fængsel for hadforbrydelser i forbindelse med en lignende episode i Sverige.

En ophedet debat

Koran-afbrændingerne har sat gang i en debat om ytringsfrihedens grænser og respekt for religiøse symboler. Sverige befinder sig nu i en kompleks situation, hvor retten ikke kun skal tage stilling til de to mænds handlinger, men også til samfundets håndtering af lignende sager fremover.

Det er strafbart at afbrænde koraner i Danmark

Loven mod utilbørlig behandling af skrifter med betydning for trossamfund – ofte omtalt som koranloven vedtaget i Folketinget den 7. december 2023. Loven gør det blandt andet strafbart at afbrænde koraner og andre bøger med betydning for religiøse samfund. Strafferammen er op til to års fængsel.

LÆS:  Store bededag afskaffes fra næste år

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *