I ”Krigszone” beskriver Torben Gittermann ikke kun begivenhederne i forbindelse med Saddam-regimets fald i Irak, men sætter også spørgsmålstegn ved Danmarks deltagelse i denne krig.
Irak blev i 2003 besat af en USA-ledet koalition, som også Danmark var en del af.
Saddam Hussein, som man mente lå inde med masseødelæggelsesvåben, blev fjernet, og dermed var krigen for så vidt vundet, men bagefter skulle landet genopbygges, demokratiet indføres og den fulde suverænitet gives tilbage til irakerne.
Torben Gettermann var som udsendt dansk diplomat førstehåndsvidne til årene 2003-05. Hans beretning tegner et til tider meget kritisk billede af en koalition, der var stærkt domineret af USA, og som langt fra var enige i mål og strategier.
Det store spørgsmål er: Hvordan vinder man freden efter krigens afslutning?
Torben Gittermann beskriver meget klart og nogle gange i et meget kritisk sprog de politiske, økonomiske, sociale begivenheder og vedvarende konflikter, der fandt sted i Irak i løbet af disse to år, set fra en diplomats perspektiv.
Torben Gittermann sendes til Irak som diplomat på et tidspunkt, hvor FN ikke har godkendt det, men de amerikansk ledede koalitionsstyrker gennemfører den irakiske kampagne. I løbet af denne toårige periode etablerer Torben Gitterman den danske ambassade i Bagdad og bliver den første danske ambassadør i det genetablerede Irak.
I denne bog beskriver Torben Gittermann ikke kun begivenhederne i forbindelse med Saddam-regimets fald i Irak, men sætter også spørgsmålstegn ved Danmarks deltagelse i denne krig.
Det samlede resultat er ifølge Gittermann et par mindre sejre og en meget begrænset gevinst. Dvs. den store fiasko. Store projekter, der blev forberedt med stor omhu, fandt ikke sted. Kun i Basra-regionen har nogle danske specialister været i stand til at lykkes. Eksportprojekter, der blev betragtet med store forhåbninger, er helt mislykket.
Ifølge Torben Gittermann spillede konflikterne mellem religioner/sekter, etniske grupper, stammer osv. den meget svage sikkerhed en vigtig rolle i Irak.
Torben Gittermann siger, at Danmarks forventninger og løfter på det politiske og kommercielle område og de barske realiteter i Irak var meget forskellige i de to år, jeg var i Irak.
Gittermann kritiserer den hårde amerikanske praksis under Irak krigen, dens tilsidesættelse af sine andre partnere i koalitionen samt de amerikanske embedsmænds manglende respekt for det irakiske folks kulturelle, sociale osv. struktur.
Selvom bogen handler om Irak krigen og behandler spørgsmålet om Danmarks deltagelse i denne krig, er den på en måde vigtig for forholdet mellem Tyrkiet og Irak, Tyrkiet-Mellemøsten, forholdet mellem Tyrkiet og USA, om end indirekte.
Torben Gettermann
Torben Gettermann, f. 1951, ambassadør. Han blev ansat i Udenrigsministeriet i 1980, var derefter vicekonsul i Saudi-Arabien, attaché i Mexico, førsteambassadesekretær i Ungarn og ambassaderåd i Grækenland. Fra maj 2003 til juni 2004 var han Danmarks repræsentant ved CPA (Coalition Provisional Authority) i Irak og efterfølgende dansk ambassadør i Irak frem til juli 2005.
Efter sin tid i Bagdad blev Torben Gettermann bl.a. ambassadør og generalkonsul i New York og senere i Hong Kong og Macau. Hans sidste post var som ambassadør i Nigeria.